Työturvallisuuskilpailu osoitti työturvallisuuskehityksen jumiutumisen. Parannettavaa on muun muassa kvartsi- ja puupölyn torjunnassa.  

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin järjestämä tämänvuotinen, maan tällä hetkellä ainoa rakennusalan työturvallisuuskisa oli aluepäällikkö Kimmo Anttosen mukaan tuloksiltaan aiempaa kaksijakoisempi.

”Kärki oli ennätyksellisen korkeatasoinen, mutta heikoimpien yritysten taso tippui huolestuttavasti.”

Työturvallisuuskehitys näyttää jumittuneen, kun kilpailun kokonaistulos jopa taantui hieman edellisvuosista. Huomiota on kiinnitettävä erityisesti turvallisuusjohtamiseen, koska sen taso putosi tänä vuonna.

Itä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastaja Arto Liukkonen vahvistaa, että rakennustyömailla on sattunut liian paljon tapaturmia tänä vuonna ja erot hyvien sekä heikkojen työmaiden ja yritysten kesken ovat kasvaneet.

”Työturvallisuutta luotaavien TR-mittausten hajonta on kasvanut. Tämän vuoden kolme huonointa työmaata on ollut viime vuoden huonointakin heikompia ja jälkipäähän jääneiden yritysten turvallisuustaso on muutenkin laskenut. Niissä on muun muassa työturvallisuusjohtamisen taso pudonnut. Toisaalta kisan kärjen turvallisuustaso on ennätyskorkealla. Samanlaista polarisoitumista ilmenee kilpailun ulkopuolisillakin rakennustyömailla.”

Työturvallisuuskilpailu palkitsi parhaat

Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin perinteisen työturvallisuuskilpailun parhaat konsernit, yritykset ja työmaat palkittiin Kuopiossa 30.11. Konsernisarjan voitti NCC Suomi Oy ja kakkoseksi tuli Rakennusliike Lapti Oy. Pienten ja keskisuurten rakennusyritysten sarjan voitti Jalon Rakentajat Oy ennen Rakennustoimisto K.Tervo Oy:tä ja Rakennus Hassinen Oy:tä, joka on uusi mitalisti työturvallisuuskilpailussa. Eniten työturvallisuuttaan nosti Jalon Rakentajat Oy.

Kummassakin yrityssarjassa palkittiin myös parhaat perustus/runko-, sisävalmistus- ja korjausrakentamistyömaat. Konserneilla parhaan perustus/runkotyömaan palkinto jaettiin kolmelle kohteelle: Lujatalo Oy:n Siilinjärven terveyskeskuksen, Rakennusliike Lapti Oy:n KYS:in Uuden Sydämen ja YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Pankkiirin työmaille. Ne kaikki ylsivät yli 100 prosentin kokonaistulokseen (maksimitulos 101,5).

Paras sisävalmistustyömaa on YIT Suomi Oy:n As Oy Joensuun Pyykkipoika ja paras korjausrakentamistyömaa NCC Suomi Oy:n Puijonkatu 22 A-osa.

Pk-yrityksillä parhaan perustus/runkotyömaasarjan voittajaksi ylsi Rakennustyö Salminen Oy:n AWW Paja 22. Paras sisävalmistustyömaa on Rakennustoimisto Tervo Oy:n urakoima Juuan koulukeskus. Korjausrakentamistyömaiden ykköseksi tuli Rakennusliike Konttinen Oy:n Kuopion Savotalon eli kaupungin pääterveysaseman sisäilmakorjausurakka. Rakennusliike on kunnostautunut eeimerkillisesti etenkin pölyntorjunnassa.

Työturvallisuuden kokonaiskuva jätti parantamisen varaa

Arto Liukkosen mukaan työturvallisuuskilpailuun osallistuneiden Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritysten työmailla on tehty vajaan vuoden aikana 79 työmaatarkastusta. Niistä 19:llä on tapahtunut 22 vähintään yhden päivän sairauspoissaolon aiheuttanutta tapaturmaa. Yli viiden päivän poissaoloja on seitsemän. Siten parantamista on yhä työturvallisuudessa.

”Onneksi kokonaiskuvassa työturvallisuustilanne on rakennustyömailla parantunut sen reilun 15 vuoden aikana, kun olen tarkastajana toiminut. Moni epäkohta ja ongelma on kohentunut. Hyvää esimerkiksi on huomion kiinnittäminen pölyntorjuntaan. Toivoisin, että kvartsi- ja puupölyn torjuntaa tehtäisiin kuitenkin vielä paremmin työmailla.”

”Toinen hitaasti edistyvä asia on henkilöstön sosiaalitilojen kunto. Niistä tuli eniten huomauttamista TR-mittauksissa. Kohentamisen varaa on etenkin monilla pienemmillä työmailla. Yksittäisistä asioista puutteita löytyy muun muassa A-tikkaiden tuennassa”, kertoi Liukkonen.

Lue lisää:

Vaarallinen kvartsipöly ei ole työmailla hallinnassa

Asbesti on yhä pahin kemiallinen tappaja