Oma uima-allas kuulostaa hienolta, mutta teettää myös työtä. Jos haluat rakentaa uima-altaan omaan pihaan, huomioi ensin nämä.

1 Aivan aluksi kannattaa miettiä, onko valmis päivittäin puhdistamaan roskia altaasta, mittaamaan/säätämään ph- ja klooritasoja ja opiskelemaan muut altaan hoitoon tarvittavat asiat.

2 Valitse allastyyppi käyttötarpeesi ja budjetin mukaan. Valikoimaa riittää pienistä kahluualtaista paljuihin, porealtaisiin ja katettuihin uimahalleihin asti.

3 Lämmitys lisää altaan käyttöastetta, mutta myös maksaa.

4 Kun mielenkiintoinen vaihtoehto löytyy, selvitä tarkemmin mitä kaikkea houkuttelevaksi laadittu ilmoitus sisältää ja mitkä asiat/kustannukset lankeavat omalle kontolle.

5 Osaava säästää pohjatöissä suuren summan kunhan tekee ne kunnolla. Huomioi paikan valinnassa lähiympäristö, maan viettävyys ja laatu, jotta kaivuutyössä ei tule kivisiä yllätyksiä. Kiinteän altaan rakentaminen voi vaatia rakennusluvan samoin kuin suuri allasterassi.

6 Tässä projektissa allas sijoitettiin kauas asuinrakennuksesta, jolloin se ei hallitse maisemaa eikä pumppujen ääni häiritse. Huonoa on se, että lähellä on puita, joista lentää paljon roskaa altaaseen.

7 Kunnallistekniikkaan liitetyllä alueella vettä saa lorotettua hanasta, mutta kun vesi tuodaan säiliöautolla pitkän matkan päästä, hintaa kertyy satoja euroja. Projektin tavoitteena on, että kesän aikana tarvittava täydennysvesi pumpataan omasta kaivosta.

8 Mikäli altaaseen tulee vedensuodatus- ja lämmitysjärjestelmä, tarvitaan pumpuille ja suodattimille muiden tarvikkeiden ohella talveksi säilytystilat.

Haluatko tietää lisää? Lue TM Rakennusmaailmassa 5/19 ilmestynyt artikkeli uima-altaan rakentamisesta kuivan maan mökille.