Hankkisinko uima-altaan kotipihaan?

Uima-allas voidaan tehdä maan sisään allasmuovista ja harkoista tai valaa teräsbetonista. Allasmuovi toimii vedeneristeenä ja pinnoitteena. Betonialtaaseen tehdään erikseen vedeneristys ja pintalaatoitus. Lasikuituallas sopii maan sisään ja pinnalle, on valmis paketti eikä vaadi pinnoitusta. Teräsaltaassa käytetään allasmuovia pinnoitteena.

Maan sisään tehdyt altaat ovat yleensä kestäviä ja vankkarakenteisia. Niiden käyttöikä saattaa olla jopa 25 vuotta. Allasmuovin ja harkkorungon käsittävä, samoin kuin betonista valettu allas maksaa keskimäärin 15 000 euroa ja on jykevä rakenteeltaan. Altaan rakentaminen kestää jonkin aikaa maankaivuutöiden, salaojituksen ja perustustöiden vuoksi. Lasikuituallas maksaa 10 000-30 000 euroa. Sen etuna on nopea asennus ja runsas mallivalikoima.

Myös teräsallas on nopea asentaa, ja allasmalleja löytyy useita. Allas rakennetaan yleensä maan pinnalle ja joissain tapauksissa osittain maan sisään. Teräsaltaan seinä on metallilevyä ja altaan päälle tai alle saattaa tulla kehikko. Altaan sisään asennetaan vedenpitävä muovi, ja iso teräsallas vaatii betoniperustuksen. Teräsallas maksaa keskimäärin 15 000 euroa valmiina, ja tontille allas tuodaan osina.

Sekä edullinen että helppo uima-allas

Uima-allasta pidetään helposti ylellisyytenä. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Ulkokäyttöön tarkoitetuista uima-altaista puhuttaessa mieleen nousevat helposti kuvat etelän lomakohteiden suurista laatoitetuista altaista, kymmenien tuhansien eurojen kustannuksista ja työläästä toteutuksesta. Todellisuus on kuitenkin toista. Viime vuosina kotikäyttöön tarkoitettujen altaiden vaihtoehtojen määrä on kasvanut paljon, kustannukset kohtuullistuneet ja tarvittava työmääräkin on – tietysti valittavasta vaihtoehdosta riippuen – joko siedettävä tai jopa vähäinen. Luonnonvesien rehevöityminen ja jokakesäiset leväkukinnot ovat saaneet monen miettimään, olisiko uima-altaan hankkimisessa omaan pihaan sittenkin järkeä.

Esimerkkikohteessamme uima-altaan hankkimisesta oli puhuttu jo muutama vuosi. Kun pihaa päätettiin muutenkin kohentaa, tuli uima-altaankin rakentaminen tarkemmin harkittavaksi. Erilaisia vaihtoehtoja tutkittiin ja punnittiin tarkasti: mihin allasta käytettäisiin? Se ratkaisisi paljon. Piha on sen verran pieni, että missään tapauksessa kovin suurta allasta siihen ei saisi – vaikka miten mittailtiin, korkeintaan 10-metrinen suorakaiteen muotoinen siihen voisi sopia. Tämäkin mitta alkoi kutistua nopeasti, kun kustannuksista tultiin paremmin tietoisiksi. Allasta, jossa voisi uida matkaa, ei hankittaisi.

Kauppoihin ryhdyttiin itseään Pohjoismaiden suurimmaksi allastoimittajaksi tituleeraavan Suomen Uimarituotteet Oy:n kanssa. Heidän valikoimistaan katseltiin 3,6- ja 4,6-metristä allasta, molemmat 130 cm syviä, joten talon emännän vesijuoksuharrastuksen pitäisi altaassa ainakin onnistua. Pohjaa olisi kuulemma myös mahdollista muotoilla siten, että altaan keskellä olisi hieman syvempää kuin reunoilla. Altaan lopullinen koko ratkeaisi kuitenkin vasta sitten, kun kaivutyöt, pohjan tasaus ja lämmöneristys olisi tehty. Itsestään selvää oli, että isompaa allasta tavoiteltiin. Hinnassa kun ei ollut merkitsevää eroa.

Uima-allas vaatii huolenpitoa

Toimivan uima-altaan saa pihalleen jopa alle sadalla eurolla, mutta pelkkä altaan hankinta ja täyttö vedellä eivät riitä. Allasta ja altaan vettä on hoidettava ennakoivasti ja säännöllisesti, muuten vesi on pian uimakelvotonta. Vuosien varrella olemme nähneet liian monta tapausta, joissa perheeseen on hankittu uima-allas, joka pian on pakattu pois ja viety varastoon, koska vesi meni heti pilalle. Niin siinä käy, jos ei tiedä, että vettä täytyy hoitaa heti alusta saakka.

Altaan hankkiminen on kuin ottaisi uuden lemmikin perheeseen tai hankkisi ison akvaarion. Kuten lemmikki, uima-allaskin vaatii päivittäistä huomiota, jotta se voisi hyvin. Koirankin kakat on kerättävä pussiin ja kissojenkin hiekat vaihdettava.

Toisaalta pihalle maan pinnalle pystytetty pienehkö allas on vain kuin kesäkissa; kun uimakelit loppuvat, allas kannattaa laittaa pakettiin hyvissä ajoin. Jos sen antaa seistä huonolla hoidolla lokakuulle asti, sen peseminen talvehtimiskuntoon on aina vain suurempi projekti, joka muuttuu sitä ikävämmäksi, mitä kylmemmäksi ilmat käyvät ja vesi sen myötä kylmenee. Jos antaa tyhjennyksen odottaa niin kauan, että lämpötilat lähestyvät nollarajaa, on hyvät mahdollisuudet, että kylmyydessä jäykistynyt allasmuovi murtuu, kun sitä käsitellään.

Maahan upotetut, kookkaat ”oikeat” uima-altaat pidetään vedellä täytettynä ympärivuotisesti, mutta pihalle, lähinnä lasten käyttöön pystytetyt kevytrakenteiset altaat kannattaa ajoissa tyhjentää, pestä ja pakata talven ajaksi pois.

Lue lisää kotipihan uima-altaista, rakentamisesta ja hoitamisesta TM Rakennusmaailman numerosta 6/13.