ovi1Ulko-oven vaihtaminen ei ole kovin monimutkaista. Tässä tarina hieman toistakymmentä vuotta vanhan, jo kieron oven vaihdosta kivitalossa.

Kun talon paraatiovi menee vaihtoon, syyt liittyvät usein joko energiatalouteen tai oven muuhun toimintaan. Uusi ovi halutaan ehkä myös ulkonäkösyistä – kymmenessä vuodessa nykyovet menevät helposti huonoon kuntoon. Maalipinta himmenee, tulee kolhuja, saattaapa ovi myös käyristyä tai muuten muuttaa muotoaan niin, ettei sitä enää saa tiiviisti kiinni. Silloin talon energiatase heikkenee nopeasti ja paljon: onhan seinässä reikä suoraan ulos. Itselläni on kolmen vuoden ikäinen Fenno-Doorin ovi, josta tiivisteet repsottavat ja oven pinta hilseilee ikävästi. Ei voi muuta kuin hämmästellä laadun heikkoutta.

Ulko-ovet joutuvat kovalle rasitukselle, eikä ole ihme, että taannoin saatettiin luvata kymmenen vuoden suoranapysymistakuu edellyttäen, että ovi ei joudu alttiiksi sateelle eikä auringonvalolle.

Esimerkkikohteessamme oli käynyt juuri näin. 1990-luvun lopussa rakennetun kivitalon ulko-ovi oli käyristynyt niin, että lukon vastinrautaa oli jo kertaalleen jouduttu siirtämään karmissa ulospäin ja loveamaan sitä, jotta ovi ylipäätään saatiin kiinni. Siltikään se ei aina tahtonut pysyä kiinni, vaan lupsahteli silloin tällöin itsekseen auki, jollei se ollut takalukossa. Tästä vaivasta olisi päästy säätämällä karmin ja ovilevyn väliä pienemmäksi, mutta toki muitakin vaivoja oli. Tiivisteet olivat katkeilleet, mikä sinänsä olisi ollut pikku juttu korjata, mutta kun kuosi muutenkin oli jo kulahtanut, päätettiin ovi uusia.

Vaihtaminen itsessään ei ole kovin mutkikasta, jos kaikki menee niin kuin mennä pitäisi. Irrotetaan listat ja vuorilaudat, kivitalossa leikataan karmin ja rakenteiden väliset kittaukset irti, nostetaan ovi pois saranoiltaan, ruuvataan karmi irti, sahataan puukkosahalla varovasti vanhat uretaanit karmin ja rungon välistä pois ja lyödään karmi irti paikoiltaan. Tämä yleensä sujuu, mutta vanhoissa taloissa uuden oven asentaminen vanhaan aukkoon ei kuitenkaan usein mene aivan ilman päänvaivaa.

Saattaa olla, ettei vanha aukko olekaan aivan suorakulmainen tai se on väljä tai liian ahdas. Vähän sitä vikaa oli tässäkin kohteessa, vaikka nyt ”erityiskiitosta” piti antaa muurarille – tiilenpäät kun oli muurattu liian ahtaiksi karmin päälle siten, että karmi oli ikään kuin tiilen takana nalkissa. Oven paikka oli kovin ahdas.

Ulko-ovet toimitetaan kuljetuspakkauksissa. On muistettava, että pakkaus antaa suojan vain kuljetuksen ajaksi – ovia eikä ikkunoitakaan voi varastoida ainakaan ulkona näissä paketeissa, sillä silloin kosteus saattaa kondensoitua paketin sisään. Ohjeiden mukaan oven voi säilyttää ulkona pakkauksessa vain 12 tuntia. Jos sitä pidempi varastointi on tarpeen, säilytyspaikan täytyy olla kuiva sisätila.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 10/11, joka ilmestyi 16.11.