Kun yhtä kohtaa kohentaa, vierestä löytyy usein lisää rakennettavaa. Näin kävi myös espoolaisella umpeen kasvaneella pihalla, jonka remontti eteni vaiheittain.

Irmeli ja Elias Westermarck aloittivat piharemontin, kun espoolaislähiön 1900 neliömetrin tontti päätettiin jakaa. Talon takana oli vähälle käytölle jäänyt alue, jossa kasvoi lähinnä heinikkoa ja vähän niittykukkiakin, joista iloitsivat vain mesipistiäiset ja perhoset.
Ison tontin hoitaminen alkoi käydä mahdottomaksi, joten takapiha laitettiin myyntiin.

Talon edustan viihtyisä etupiha puolestaan säilytettiin puineen ja nurmikoineen. Siitä tuli remontoimalla 1970-luvulla rakennetun talon uudistettu pihamaa.

Kun voimat eivät riitä

Piharemontin suunnitteli ja toteutti pääkaupunkiseudulla toimiva viheralan yritys, Pihanne Oy. Westermarckit ottivat yhteyttä ammattilaisiin ennen kaikkea sisäänkäyntipihan kohennus mielessään.

”Toiveissamme oli saada mukava oleskelupaikka päiväkahveille, perhekokoontumisille ja luonnosta nauttimiselle”, Irmeli Westermarck kertoo.

Tarkemmin mietittäessä talon edustalla oleva laaja kivetys kaipasi päivittämistä ja nurmikolla sijaitseva patio uuden paikan. Kasvillisuuskin oli vuosikymmenten saatossa villiintynyt ja osittain rikkaruohottunut.

Kaikkea ei kuitenkaan haluttu laittaa uusiksi, vaan vanhat puut ja pensaat nähtiin arvokkaina. Kestää vuosikymmenet ennen kuin pikkutaimesta versoo puu, jonka alle voi asettua varjoon auringolta. Myös monet perennat viihtyvät parhaiten puolivarjon puutarhassa.

Suunnittelija ehdotti, että samalla kun kiveyksiä ja kasviryhmiä uudistetaan, etupihaa selkeytetään. Vanhassa pihassa kasviryhmät ja kulkureitit olivat vähän hajallaan. Oleskelualueen ympärille suunnittelija ehdotti kodikasta pergolaa.

Vaikka piha on vanha, pohjat tietysti uusittiin. Mukana oli kokenut maanrakentaja, joka osasi ottaa huomioon myös pihan säilytettävän kasvuston.

Vanhaa ja uutta yhdistellen

Koska vanha patio sijaitsi kaukana talosta, sen käyttö oli jäänyt vähiin. Uusi kiveykselle rakennettu oleskelualue pergoloineen on vain muutaman askeleen päässä etuovesta, joten sinne on helppo tulla.

Kun oleskelupaikka alkoi muotoutua, asukkaat alkoivat katsella pihaa laajemminkin. Kotipiha voisi toimia osittain kesämökin korvikkeenakin.

Pihalta toivottiin vehreyttä ja hienovaraisia uudistuksia. Piha-aidan vierustalla viheriöi siis edelleen nurmikko. Sen pohjat kuitenkin perusparannettiin, ja kylvönurmen sijaan asennettiin nopeammin käyttöön otettava siirtonurmikko.

Vanhan pihan koristeomenapuu, tataarivaahtera ja pihajasmike haluttiin kaikin keinoin säilyttää. Siinä onnistuttiinkin: vanhan puun liepeiltä maata kuorittiin vain varovasti, etteivät juuret vahingoittuneet. Samoin aidan vieressä näkösuojaa antavat unkarinsyreenit säilytettiin, mutta leikattiin siistimmäksi.

”Omenapuu antaa kauniin taustan ja näkösuojan oleskelupaikalle. Se on vähän ilta-auringon edessä, mutta leikkaamme siitä oksia vain varovasti. Puun alla viihtyy myös ikivanha pionimme, joka saatiin remontissa pelastettua.”

Kaikkia kasveja ei kuitenkaan kannattanut säilyttää. Vanha hansaruusuaita korvattiin angervoilla ja vanhat vuorimännyt kaivettiin ylös. Talon kulmalla kasvoin ennen tammi, joka näytti huonolta. Arboristi tutki puun ja totesi, että se on laho.

Oleskelupaikan ja nurmikon väliin rakennettiin kasviallas, jossa kasvaa nyt perennoja ja koristekastikkaa. Kun perennat on keskitetty yhteen paikkaan, niitä on helppo hoitaa ja kasviryhmä on tyylikäs.

Myös pihavalaistusta tehostettiin lisäämällä muutamia valaisimia tarvittaviin paikkoihin. Vanhassa pihassa sähköjohdot olivat hyvin lähellä pintaa, joten oli hyvä uusia ne tämän päivän vaatimusten mukaisiksi.

Piharemonttiin kului lopulta vajaat kaksi kuukautta, koska uudistus laajeni enemmän kuin alun perin ajateltiinkaan. Myös kustannukset kasvoivat, mutta lisätöistä sovittiin ja pihasta tuli asukkaille erittäin mieleinen.

”Viimeisenä kesänä ennen piharemonttia totesin, että piha oli kasvanut umpeen. Vaikka tykkään vihreydestä ja sen eri sävyistä, tätä remonttia tarvittiin. En halunnut liian steriiliä pihaa, vaan vanhaa säilyttäen tästä tuli hyvä”, Irmeli Westermarck kiittelee.

Piharemontti edessä?

Remontti on usein yhtä aikaa vievää kuin uuden pihan rakentaminen. Ota viherrakentajaan yhteyttä jo talvella, jotta aikaa jää projektin huolelliseen suunnitteluun.

Pihalla ei voi tehdä pintaremonttia, vaan pohjatyöt ovat tärkeimmät. Kiveysten pohjat täytyy useimmiten uusia, vaikka vanhat kivet käytettäisiin uudelleen.

Joskus remontointi on työläämpää, kun vanhat rakenteet täytyy purkaa tai suojata. Kun remontissa säilytetään puita ja muita kasveja, pihatöiden tekijöiltä vaaditaan asiantuntemusta. Huonokuntoisia ja sairaita kasveja ei kuitenkaan kannata säilyttää.

Piharemontissa voi kierrättää monia materiaaleja. Kasvualustan kierrätyksessä täytyy muistaa rikkaruohojen torjunta, lannoitus ja kalkitus. Varminta on teettää viljavuusanalyysi ja parantaa maa sen mukaisesti.

Vanha kasvualusta saattaa sopia nurmikon perustamiseen, koska nurmikkoa leikataan säännöllisesti. Perennaistutuksille kannattaa käyttää puhdasta rikkakasvitonta kasvualustaa.

Jos on kiire saada piha käyttökuntoon, valitse siirtonurmikko. Senkin täytyy ensin juurtua kunnolla, joten alkuvaiheen kasteleminen on tärkeää. Kylvönurmikko kestää käyttöä vasta kuukausien jälkeen.