Keittiö on kulutustavara, johon kohdistuu paljon odotuksia. Ajan kuluessa ja asukkaiden elämäntilanteiden muuttuessa syntyy paineita tehdä isoja tai pieniä muutostöitä. Ne voi olla mahdollista tehdä ilman, että keittiö vaatii isoa remonttia.

Kun keittiön toiminnallisuutta halutaan parantaa LVIS-muutostöillä, eteen tulee monenlaista tenkkapoota. Mitä kaikkea pitää huomioida? Vastaamassa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja Sähköinfo Oy:n tekninen asiantuntija Henrik Rousku.

Astianpesukone kätevämmin käytettäväksi

Jos astianpesukone on epäkäytännöllisesti kiintokalusterivin päässä, luukku aukeaa huonosti. Yleensä se on myös lattianrajassa, jolloin muun muassa ikääntyneiden on hankala hoidella tiskejä pää liki lattian tasossa.

”Astianpesukoneen sijoittamiselle ei ole paljon teknisiä vaatimuksia. Ainoa rajoittava tekijä on täyttö- ja poistoletkujen kulkureitti. Letkut on tuotava vesipisteelle, jolloin itse koneenkin on hyvä olla sijoitettuna samaan alakaappiriviin. Koneen voi siis asentaa korokkeelle, siirto ei ole letkuja lukuun ottamatta teknisesti haastavaa.”

Liesituuletin keskelle saareketta

Innokkaan kotikotin keittiössä voi olla useampikin liesi (sähkö, kaasu). Silloin toiveissa voi siintää keskelle peruskorjattavaa keittiötä tuleva saareke, johon halutaan lieden yhteyteen suuri liesituuletinkupu eli muodikas ”huuva”, jossa on asianmukainen portaittainen käryjä imevä toiminta.

”Ilmanvaihtoon liitettyjen liesituulettimien tai erilaisten kupujen paikan muuttaminen voi osoittautua isoksi operaatioksi. Työtä saattaa aiheuttaa ilmanvaihtokanavisto, jonka muutostyöt on tehtävä rakenteiden sisällä. Pahimmillaan ulospuhalluksen paikkaa on muutettava katollakin. Ilmaa huoneessa kierrättävien tuulettimien asentaminen on yksinkertaisempaa, mutta ne eivät tietenkään poista huone-ilmasta epäpuhtauksia yhtä tehokkaasti kuin ulospuhaltavat ratkaisut.”

Saarekkeen sähköt

Keittiöremontin yhteydessä hankittu iso saareke mullistaa keittiöjärjestelyt. Saarekkeessa on liesi, joten vanha liesi sähköliitäntöineen poistetaan. Saarekkeen tasosta nousevia sähköpistokkeita pitää kytkeä ja katosta riippuvat valaisimet tarvitaan saarekkeen päälle.

”Lieden sisältävä saareke keskellä keittiön lattiaa on helpompi suunnitella kuin toteuttaa. Ennen hankintaa kannattaa tiedostaa, että toteutus vaatii saarekkeessa olevien sähköpisteiden kaapeleiden upottamisen lattiaan eli uran roiloamista betonilattiaan ja lattiapäällysteen ainakin osittaista uusimista.”

”Kattovalaisimien asentaminen saarekkeen päälle onnistuu esimerkiksi lista-asennuksena nykyisistä valopisteistä. Jos johdot halutaan piiloon, se tarkoittaa roilojen tekoa myös kattoon, jolloin koko katto on myös maalattava. Kaikki tämä lisää kustannuksia. Vanhoissa rakennuksissa sisäkaton materiaali myös olla sellaista, että yhden reiän poraaminen kattoon tuo neliömetrin palan rappausta alas.”

Saarekkeen ostajan pieni keittiöremontti voi siis laajeta ennakoimattomasti, jos töitä ei suunnitella perusteellisesti etukäteen.

Pakko saada lattiapistorasiat

”Pistorasioiden upottaminen lattiaan on samanlainen työ kuin saarekkeen sähköjen upottaminen, mutta nyt joudutaan tekemään syvempi kolo, johon rasia saadaan upotettua. Taloyhtiössä työn luvallisuus on varmistettava etukäteen. Varsinkin vanhoissa kerrostaloissa ei voi olla varma lattian rakenteesta.”

Kattorakenteisiin upotettu led-valaistus

”Muutostyön laajuus riippuu katon rakenteista. Esimerkiksi kerrostalon betonikattoon on turha lähteä upottamaan eli piikkaamaan ja roiloamaan led-valaisimille ja putkituksille tiloja. Ratkaisu voisi olla alaslaskettu katto eli koolaus ja kipsilevy olemassa olevan katon alapuolelle, jolloin johdotukset ja valaisimet voi upottaa syntyvään välitilaan. Toteutus tehdään remonttimiehen ja sähkömiehen yhteistyönä. Hinta on tapauskohtainen.”

Vesipiste brittityyliin ikkunan eteen

Moni toivoo keittiön tiskipöytää ja vesipistettä ikkunan eteen. Joidenkin kokemusten mukaan eristysten kanssa olisi ongelmia, jos putkia pitäisi vetää ulkoseinällä Suomen ilmastossa.

”Ikkunan eteen sijoitettu vesipiste ei ole kovin käytännöllinen roiskeveden ja tiskien käsittelyn takia. Jos sellaisen haluaa, työ voidaan toteuttaa turvallisesti huolellisen suunnitellun myötä. Putkia ei esimerkiksi aina tarvitse asentaa ulkoseinään. LVI-suunnittelija kertoo vaihtoehdot ja kustannukset talokohtaisesti. Muutos ei välttämättä ole kovin kallis.”

”Sähköjen vedot saadaan piiloon tekemällä seiniin, kattoon ja lattiaan urat sähköputkituksille ja rasioille (roilotus). Kaappien sisätiloja, alasokkelia tai yläsokkelia voi myös käyttää kaapelireitteinä. Johdot voidaan myös asentaa pinta-asennuksena esimerkiksi muovilistoihin tai lattian rajassa jalkalistojen alle. Toteutus riippuu tilasta ja sähkömiehen luovuudesta.”

”Putkitusten roilottaminen ulkoseinään on rakennesuunnittelijan ratkaistava asia. Lämmöneristyssyistä se ei välttämättä ole järkevää. Toisaalta pelkkä pesukoneen siirto ikkunan alle ei välttämättä vaadi sähkö- ja vesipisteen siirtämistä samalle seinälle. Jos liitosjohto ja vesiletkut ylettävät toiselle seinälle, voi kai pesukone ikkunaseinälläkin olla.”

Lue lisää:

Muutostöitä keittiöön: Ammattilaisilta saa apua muutoksen suunnitteluun

Vaatehuoneesta tuttu walk-in-closet tuli keittiöön