Hämeenlinnalaisperhe alkoi rakentaa unelmien kotia hetken mielikohteesta ja ilman aikaisempaa kokemusta. Perheen elämässä nopeatkin ratkaisut ovat johtaneet oikeisiin lopputuloksiin.

Enna, Heikki-Matti, Cara ja Rasmus Havilan perheestä ei puutu vauhtia ja yllätyksellisiä käänteitä. Siirin uudelle asuinalueelle Hämeenlinnaan valmistunutta kaunista hirsitaloaankin he ryhtyivät rakentamaan Ennan mukaan hetken mielijohteesta ja ilman aikaisempaa kokemusta. Vaikka välillä teki tiukkaa, talvi sekä korona-aika yrittivät iskeä kapuloita rattaisiin, lopputuloksena Havilat saivat koko perheen unelmien kodin.

Vielä vuosi sitten Enna ei olisi voinut kuvitella, kuinka asiantuntevasti hän kertoo perheen talonrakennusprojektista, hirsirakenteiden ympäristöystävällisyydestä ja hyvästä sisäilmasta tai taloon valittujen taloteknisten ratkaisujen hyvistä puolista. Rakentamisprojekti sinänsä sekä epätavallinen aika, jona pariskunta on sitä vienyt läpi, on opettanut pikavauhtia myös Ennan omakotirakentamisen asiantuntijaksi.

Ennan mukaan pariskunnan käytännöllisempi osapuoli on hänen puolisonsa Heikki, joka on jo monta vuotta pyörittänyt perheen yrityksiä yhdessä veljen kanssa. Heillä on mm. käytettyjä merikontteja myyvä konttitukku ja siivoustarvikkeita myyvä yritys. Näitä yrityksiä on käytännössä voinut pyörittää kotoa käsin mistä vain. Siksi myös omakotitalon rakennuttamiseen liittyvät moninaiset tehtävät, lupien hakeminen, yhteydenpito viranomaisiin ja kilpailuttaminen oli helppo hoitaa työn ohessa.

Ennalta se ei lastenhoitajana suinkaan työn ohessa käy päinsä.

Yllätyskäänne asumisessa

Ennan ja Heikin perhe asui toisella puolella Hämeenlinnaa Hirsimäessä yhdeksisen vuotta.

Tavallaan talo oli oikein hyvä. Siihen kuului turvallinen, aidattu piha kolmen koiran temmeltää. Vanhassa omakotitalossa oli kuitenkin hieman erikoinen pohjaratkaisu, jonka kaikille tiloille, kuten suurelle takkahuoneelle, perheellä ei ollut käyttöä. Siitä puuttui myös toimistohuone, jota taas kiperästi olisi tarvittu.

Ikävintä oli, että talo sijaitsi kuopassa. Sekä Enna että Heikki rakastavat luonnonilmiöitä ja maisemia, eikä niistä pystynyt talossa nauttimaan.

Koska kysymyksessä ei ollut pariskunnan haaveiden koti, he päättivät muuttaa Nummelaan, jossa Ennan mummikin asuu. Caralle kerrottiin, että hän aloittaa siellä koulun.

”Olemme hieman impulsiivisia, teemme päätöksiä nopeasti”, Enna perustelee.

Heikkihän voi tehdä Konttitukku-yrityksensä kanssa töitä missä tahansa ja luulisi, että lastenhoitaja saa töitä Nummelasta helposti. Näin ei kuitenkaan käynyt. Asiat eivät vain alkaneet lutviutua. Muutto Nummelaan ei selvästikään ollut tähtiin kirjoitettu.

Sen sijaan Enna sai työpaikan Hämeenlinnan Harvoilanmäestä. Läheltä löytyi väliaikainen vuokra-asunto ja yllättäen kauniin luonnon keskeltä Harvoilanmäen uusi asuinalue uusine tontteineen.

”Esittelimme tonttia Caralle ja hänelle se kelpasi”, Enna muistelee.

Tytär innostui, koska tallimatka lyheni puolella. Kun Nummelaan ei muutettaisi, rakkaista poneista ei tarvinnut luopua.

Unelmien kotia rakentamassa

Enna ja Heikki yrittivät ensin myydä taloaan itse, mutta antoivat pian työn välittäjän tehtäväksi. Siinä vaiheessa edessä oli koronasulku.

Enna ja Heikki olivat haaveilleet ekologisesta hirsitalosta ja suurista, ylös asti avoimista ikkunoista.

He eivät halunneet kotiinsa mitään muotivillityksiä, vaan rakennuttaa toimivan, kestävän, ekologisen, tavallisen aktiivisen lapsiperheen kodin.

Enna sanoo, että joillakin sukulaisilla etukäteen mielikuva vanhanaikaisesta pieni-ikkunaisesta, pyöröhirsisestä kesämökistä. Kyllähän toki sellaisen hirsitalon voi nykyisinkin rakentaa, jos haluaa. Suosituimpia ovat kuitenkin modernit ja valoisat hirsitalot, jotka sopivat hyvin myös taajamaympäristöön. Sellaisen Enna ja Heikkikin halusivat.

Talotoimittajaksi he valitsivat Kuusamo Hirsitalon. ”Saimme valita, ovatko hirret mäntyä vai kuusta. Minä valitsin tietysti männyn”, Enna nauraa tyytyväisenä. ”Heikki ei ehtinyt edes reagoida!”

Talon malli on Koistila. Enna sanoo, että he selvisivät hyvin pienillä muutoksilla pohjaratkaisuun.

”Meidän 160-neliöinen talomme on talomallista peilikuva, lisäsimme yhden ikkunan, parvekkeen oven ja toisen oven kodinhoitohuoneeseen. Sisäänkäynnin siirsimme toiseen päähän.”

Silti kompromisseja he eivät joutuneet tekemään missään muussa kuin siinä, ettei kylpyhuoneeseen mahtunut kylpyammetta.

Talon alakerrassa sijaitsevat avoimet oleskelutilat keittiöineen sekä sauna- ja pesuhuone ja kodinhoitohuone. Portaita pitkin päästään yläkertaan, jossa on vanhempien makuuhuone ja lapsille omat huoneet. Enna valitsi portaikkoon lasisen kaiteen, ettei alhaalta yläkerran kattoon ulottuvasta ikkunasta näkyvä upea maisema peity.

”Tiedän kyllä, että siinä tulee näkymään sormenjälkiä ja kissojen ja koirien nenän jälkiä. Meidän kodissamme elämän jäljet saavat näkyä. Se ei haittaa. Koti ei ole näyttelykoti vaan elämistä varten”, Enna tuumaa.

Jännä projekti

Ensikertalaiselle oman kodin rakentaminen on tietenkin aina erityisen jännittävä projekti. Enna ja Heikki eivät edes haaveilleet rakentavansa omakätisesti, sillä kummallakaan ei ollut siitä ennalta mitään kokemusta. He arvelivat, että jo byrokratian ja hankintojen hoitamisessa olisi aivan riittämiin haastetta. Talon ulkomaalaus ja rakennussiivous jäivät heidän hoidettavakseen ja sisätöissä riitti loppuvaiheessa paljon puuhaa.

Enna sanoo, että jo projektin aloittaminen oli hurjaa, kun esimerkiksi maatöistä ei oikein tahtonut saada etukäteen hinta-arviota.

Talomyyjä suositteli pystytystä hoitamaan kolmea eri yritystä. Enna kertoo, että ensimmäiseen tarjouspyyntöön he eivät ole saaneet vastausta vieläkään. Se osoittautui enteelliseksi. Hämeenlinnasta oli vaikea löytää tekijöitä. Onneksi pystyttäjäksi valikoituneet Huttusen veljekset olivat hyvä porukka ja jopa aikaistivat talopaketin tuloa itse soittamalla tehtaalle.

”Sähkömiehen löysimme, kun hän tuli ostamaan vanhaa trampoliinia. Kun hän kuuli, että olemme rakentamassa, hän halusi antaa tarjouksen.”

Talopaketti on ostettu talviedulla. Koska taloja aletaan rakentaa edelleen talvea vasten vähemmän kuin keväällä ja kesällä, niihin saa hienoisen alennuksen.

Varsinkin eteläisessä Suomessa syksyllä tai talvella rakentaminen ei tavanomaisina talvina ole viime vuosina juurikaan poikennut rakentamisesta muuhun aikaan. Lumettomat tai vähälumiset ja varsin lauhat talvet ovat olleet pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Sellainen talvi olisi voinut olla talvi 2020–2021, mutta toisin kävi.

Enna myöntää, että häntä talvea vasten rakentaminen kyllä hirvitti. ”Mietin, homehtuuko talo ja menevätkö hirret pilalle. Minulle vakuutettiin, ettei se mihinkään vaikuta.”

Totuus oli kuitenkin varsinkin runsaslumisena talvena toisenlainen. Aikataulu hidastui myrskyjen vuoksi. Autotallin pohjia ei saatu talvella enää pakkasten vuoksi valettua ja pystytys siirtyi seuraavalle kesälle. Pelkän siivoamisen sijaan Enna ja Heikki joutuivat lapiohommiin, kun iltaisin talosta oli lapioitava sorapohjalta ikkunasta lunta ulos.

Omannäköisiä ratkaisuja

Kuusamo Hirsitalojen talotoimitukseen pakettiin kuuluivat hirret, ikkunat, ovet ja kaikki puuosat. Se tarkoittaa, että paljon jäi Haviloiden itse hankittavaksi.

”Sisämateriaalit, kuten kattopaneelit, laatat, parketit ja vastaavat”, Enna kertoo.

Lämmitysmuodon valinnassa Havilat päätyivät ilma-vesilämpöpumppuun. Sitä suositteli myös talon LVI- ja asennuksista vastannut hämeenlinnalainen Kantaputki Oy.

Ensikertalaisella omakotirakentajalla on edessään valtava määrä päätöksiä ja valintoja. Enna sanoo, että rautakauppaan oli helppo mennä, mutta siellä vaihtoehtojen valtava määrä vei helposti hermot ja alkoi tuskastuttaa.

”Olen sellainen taivaanrannan maalari ja kuljen pää pilvissä”, Enna tunnustaa. ”Jalat eivät aina todellakaan osu maahan! Rautakaupassa väliin iski todellisuus vastaan, kun huomasin, etten saanutkaan haluamaani materiaalia syystä tai toisesta.”

Keittiön Havilat tilasivat heti rakentamisen alussa, ja kylpyhuonelaatoistakin heillä oli jo valmiiksi selkeä käsitys. He halusivat vaaleaa ja seesteistä, hirsitaloon sopivaa.

Lattiaan Enna valitsi perinteisen tammen näköistä kestävää ja käytännöllistä vinyylikorkkia erityisesti eläinten vuoksi. Kosteissa tiloissa ja keittiössä on laattalattia. Väliseinät paneloitiin hirrellä ja vahattiin valkoiseksi.

”Minulle tuli yllätyksenä, etteivät hirsitalon väliseinät välttämättä olekaan hirttä”, Enna kertoo.

Haviloiden uudessa kodissa lemmikit ja harrastukset on otettu huomioon paitsi talon pohjaratkaisussa, myös sisustusmateriaalien valinnoissa. Koirat, superenerginen husky Sulo ja hupsu bostonterrieri Elmo pääsevät suoraan ovesta sisälle ja pesulle pesuhuoneeseen sotkematta lattiaa tassuineen. Kodinhoitohuoneen kaapeissa on tilaa tallivarusteille.

Myös pihan suunnittelussa lemmikit otettiin huomioon. Koirat pääsevät aidatulle pihalle keittiöstä ja takaovesta.

”Huskyillä on hyppyvoimaa. Riittävän korkea aita tarvitaan, sillä ympärillä on peuroja ja muitakin villieläimiä”, Enna huomauttaa. Aidattu piha on pohjoisen pakkasiin tottuneelle koiralle tärkeä. Ennan mukaan se istuu tyytyväisenä pihalla nuuhkimassa ilmaa vaikka -30 asteen pakkasilla.

Haviloiden edellisen omakotitalon pihalla oli yli 1300 neliötä nurmikkoa, jonka husky kaivoi täyteen reikiä. Uuden kodin pihalle tulee helppohoitoista, luontoon sopivaa kunttaa ja kiveä.

Ja koska kylpyhuoneeseen ei mahtunut ammetta, pihalle tulee ulkoporeamme.

Koronavuosi vaikutti

Koronavuonna rakentaminen ei mennyt ihan niin kuin Havilat olivat ajatelleet. Heikin yritykselle vuosi teki tiukkaa, joten Heikki antoi ohjat sen pyörittämisessä veljelleen Hannulle ja meni itse palkkatöihin.

Samalla vastuuta oman kodin loppuun saattamisesta kaatui aikaisempaa suuremmin Ennalle.

”Minusta tuli melkein yh-äiti kerta heitolla, kun olen tottunut siihen, että Heikki on niin paljon kotona ja äkkiä niin paljon enemmän jäi minun harteilleni kodin pyörittämisestä lähtien,” Enna huokaa.

Hienostihan se lopulta sujui.

Tautikin kiersi työmaan. Työmiehistä yksi kävi kerran testissä, mutta ei onneksi ollut sairastunut.

Uuteen taloonsa perhe pääsi muuttamaan elokuussa.

”Se vaati kyllä verta, hikeä ja kyyneliä”, Enna kuvaa rakentamisen loppuvaiheita. Heikki paiski raksalla töitä yötä myöten.

Uudessa kodissa on vielä hieman keskeneräistä, mutta ei se haittaa. Lapset ja eläimet ovat jo asettuneet taloksi ja Enna vakuuttaa rakastavansa taloaan.

”Täällä meillä on tilaa hengittää!”

Talopaketti on ostettu talviedulla. Koska taloja aletaan rakentaa edelleen talvea vasten vähemmän kuin keväällä ja kesällä, niihin saa hienoisen alennuksen.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 1/22. Lue koko artikkeli digilehdestä.

Lue lisää:

Pariskunta rakensi itse modernin hirsimökin: ”Meillä ei ollut aiempaa kokemusta hirrenveistosta”