Liimalla kiinnitettävät kuitutapetit ovat tehneet tapetoinnin helpoksi, kun tapetin voi nostaa suoraan rullasta seinälle. Ammattilaisen vinkeillä vältät ärsyttävät ilmakuplat ja saat hankalat nurkatkin tapetoitua siististi.

Kuitutapetin voi nostaa suoraan rullasta seinälle, johon liima on levitetty telalla. Tapettivuota täytyy leikata etukäteen vain huoneen nurkissa, joissa vuota kavennetaan sopivan levyiseksi. Rulla kannattaa laittaa lattialle suojalaatikkoon, joka estää likaantumisen. Samalla laatikko pitää rullan paikoillaan.

Jotta saat kiinnitettyä tapettivuodat suoraan, vedä seinään lyijykynällä valmiiksi viivat vuotien reunakotiin. Varmista suoruus vatupassilla tai luotilangalla.

Liima levitetään valmiiksi seinään aina yhden vuodan leveydelle ja pituudelle kerrallaan. Helpoiten liiman saa levitettyä pitkänukkaisella telalla, joka nostaa riittävästi liimaa seinään. Katon- ja lattianrajaan sekä nurkkiin  liima kannattaa levittää siveltimellä. Vesiliukoiselle liimalle sopivat keinokuitu- ja sekoiteharjassiveltimet.

Houkuttele kupla lähelle tapetin reunaa

Kun tapettivuota on nostettu paikoilleen, se leikataan oikean mittaiseksi katkoteräveitsellä. Pienet ilmakuplat painetaan lähelle reunaa joko tapettilastalla tai -harjalla. Kuplat pääsevät reunan kautta ulos. Jos tapetti on kohokuvioinen tai sisältää naarmuuntuvia metalliväri- tai kimallepintoja, silloin kannattaa valita tapettiharja. Muovisella lastalla painaminen voi rikkoa kohokuvioita.

Jos vuodan alle on jäänyt isompi ilmakupla, vuotaa voi yrittää varovasti irrottaa ja korjata. Jos kupla ei muuten poistu, tapettiin voi tehdä terävällä katkoteräveitsellä siistin, pienen viillon. Sen kautta tapetin alle laitetaan hieman liimaa ja painetaan kohta tiiviisti seinään kiinni. Kupru voi johtua myös liian vähäisestä liiman käytöstä. Siksi on tärkeää levittää riittävästi liimaa joka kohtaan.

Tapetoi nurkat tarkasti

Kun etenet kohti huoneen kulmaa, leikkaa tapettivuota etukäteen oikean levyiseksi. Jos tapetti jatkuu seuraavalla seinällä, vuodan kavennus on tärkeä hoitaa erityisen huolellisesti.

Tarkasti halkaistulla vuodalla tapettikuvion saa jatkumaan kauniisti kulman yli. Työssä on hyvä olla tapettisakset, sillä niiden terät ovat tavallisia keittiösaksia pidemmät ja terävämmät. Kun leikkaaminen sujuu helpommin, jäljestä tulee siistimpi.

Nurkkien tapetoinnissa kannattaa aina tarkistaa seinien suoruus, ettei lopputulokseen jää aukkoja vinon kulmauksen takia. Tapetti leikataan valmiiksi täsmäpaloiksi myös esimerkiksi patterin, ikkunan ja oviaukon ympäristöissä. Patteriseinän voi myös jättää ilman tapettia ja maalata sen tapetin väriin sävytetyllä maalilla.

Aseta vuodat vierekkäin

Paperitapeteissa tapettivuodat asetetaan yleensä hieman päällekkäin, koska liisteröity paperitapetti kutistuu kuivuessaan. Liimalla kiinnitettävissä kuitutapeteissa tätä ilmiötä ei tapahdu. Siksi tapettivuodat kiinnitetään vierekkäin, ilman päällekkäisyyttä.

Seinän pohjamaalaus voi olla tarpeen, jos vaaleaan seinään kiinnitetään tumma tapetti – tai toisin päin. Koko seinä tai ainakin saumakohdat kannattaa maalata etukäteen tapetin sävyisellä maalilla, jolloin mahdolliset raot eivät paljasta seinää. Saumojen kiinnityksessä kannattaa käyttää apuna pehmeän napakkaa saumarullaa, jolla saa painettua saumat tiiviisti kiinni.

Saumakohdasta pursuava liima pyyhitään heti pois puhtaalla sienellä tai rätillä, muuten se leviää saumasta tapettiin.

Vinkit antoi Sokevan tuoteasiantuntija Pia Puhk.

Lue lisää:

Näin poistat tapetin seinästä

Näin tapetoit lastulevyseinän siististi

Näin lasket tapetointiin tarvittavan rullamäärän

Näin saat tupakan kellastaman tapettiseinän hajut pois