Uudehkot omakotitalot ovat nyt kysyttyjä asuntomarkkinoilla. Niistä on jopa pulaa, ja se lyhentää omakotitalojen myyntiaikoja.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton heinäkuun 2022 asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen myyntimäärissä on laskua, mutta asuntokauppoja on silti solmittu vauhdikkaasti ja hinnat ovat pysyneet melko vakaina.

”Asuntokauppa on jatkanut rauhoittumistaan korona-ajan korkeista kauppamääristä. Kauppaa tehdään edelleen kuitenkin hyvällä sykkeellä. Uudehkoista omakotitaloista on jopa pulaa markkinoilla, mikä näkyykin omakotitalojen lyhentyneinä myyntiaikoina. Ja pienten asuntojen kauppa on myös piristymässä varsinkin yliopistopaikkakunnilla, kun opiskelijat palaavat lähiopintojen pariin,” kommentoi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

Uudehkot ok-talot viedään käsistä

Vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät laskivat heinäkuussa keväästä ja alkukesästä jonkin verran. Seitsemän vuoden aikavälillä tarkasteltuna asuntokauppoja tehtiin kuitenkin toiseksi eniten vuoden 2021 huippulukujen jälkeen.

Omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat lyhenivät kevään ja alkukesän aikana koko Suomessa. Keskimäärin omakotitalon sai kaupaksi pääkaupunkiseudulla 72 päivässä ja muualla Suomessa 86 päivässä.

Vanhoja omakotitaloja myytiin heinäkuussa 1 213 kappaletta.

Uudisasuntojen myyntimäärissä selvä lasku

Uudistuotannon myyntimäärien maaliskuussa alkanut lasku näkyi selvästi heinäkuussa. Kuukausitasolla viime vuoden heinäkuuhun verrattuna laskua kerrostaloissa oli -51,6 %, rivitaloissa -40,7 % ja omakotitaloissa -38,9 %.

Tammi–heinäkuussa etenkin uusien kerrostaloasuntojen myynti laski paljon, -38,6 % pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Uusien rivitalojen myynti laski -21,8 % ja uusien omakotitalojen -22,8 %.

Heinäkuussa tehtiin loma-asuntojen kauppoja selvästi enemmän kuin tammi–toukokuussa. Vuoden 2021 huippulukuihin katsoen loma-asuntojen kauppa laski tammi–heinäkuussa -30,4 % ja viiden vuoden aikaväliin verrattuna -10 %.

Mökkikauppojen keskihinta tammi–heinäkuussa on ollut 128 000 euroa, kun se esimerkiksi vielä vuonna 2019 oli 110 000 euroa.

Lue lisää:

Joka neljäs uusi omakotitalo rakennetaan hirrestä