Uusien asuntojen kauppa on kasvanut tammi-marraskuussa yhteensä noin 34,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vanhojen asuntojen kauppojen määrä on noussut tammi-marraskuussa edellisvuodesta reilut 2 prosenttia.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan marraskuussa vanhojen asuntojen kauppa kävi kokonaisuutena viimevuoden tahtiin. Vuodentakaisesta käytettyjen omakotitalojen kauppa kasvoi reilut 2,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 0,5 prosenttia.  Käytettyjen rivitaloasuntojen kauppa sen sijaan laski noin 3,5 prosenttia.

Uusista asunnoista kappalemääräisesti parhaiten myyvät kerrostaloasunnot, vaikka niiden kauppa vähenikin 1,7 prosenttia marraskuussa vuodentakaisesta marraskuusta.

Tammi-marraskuussa koko maassa välitettiin yhteensä yli 55715 vanhaa asuntoa. Marraskuun luku oli noin 5 090, joista vanhoja kerrostaloasuntoja oli noin 2 800, rivitaloasuntoja noin 1 170 ja omakotitaloja noin 1 120.

Uudet asunnot myynnin vetureina

Asuntokauppa käy nyt etenkin suurimmissa kaupungeissa.

”Kaupallisesti aktiivisimpia alueita ovat tällä hetkellä suuret kaupungit Helsingin ja Turun johdolla. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseutupaikkakunnilla tilanne on rauhallisempi ja hintakehityskin maltillisempi – väestöään menettävillä alueilla jopa miinusmerkkinen”, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Syinä kaupankäynnin aktiivisuuteen ovat kuluttajien luottamus talouteen, työllisyyden kehittyminen, muuttoliikkeen jatkuminen ja edelleen jatkuva alhainen korkotaso.

Asuntojen myyntiajat ovat koko maan tasolla lyhentymässä kaksioita lukuun ottamatta. Kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli marraskuussa 73 vuorokautta ja omakotitalojen noin 120 vuorokautta.

KVKL:n hintaseurannan mukaan pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa) käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat – 1,3% suhteessa lokakuuhun. Tilaston keskimmäinen luku eli mediaani oli marraskuussa 4222 euroa. Vuoden takaiseen nähden pääkaupunkiseudun käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet + 2,1 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa muissa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat – 1,0 prosenttia lokakuuhun verrattuna.

Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valtakunnalliseen KVKL-HSP –kauppatietopalveluun. Siihen listataan kaikkien järjestön jäsenyritysten sekä muiden KVKL:n kauppahintapalvelua käyttävien välitysliikkeiden välittämät kaupat sekä palvelun asiakkaina olevien rakennusliikkeiden toimittamat kaupat. Tiedot ovat epävirallisia ja voivat tarkentua/muuttua laskennan täydentyessä.