Uudisasuntojen kauppamäärässä on nähty tänä vuonna hurja pudotus. Asuntokauppa on tänä vuonna muutenkin alavireinen.

Asiantuntija ennakoi asuntokauppojen määrän laskevat jopa yli 20 prosenttia. Myytävien asuntojen vähäisyys tulppaa yhä asuntokauppaa.

Asuntokauppoja tehtiin Suomessa huhtikuussa 20,1 prosenttia vähemmän kuin huhtikuussa 2021. Eniten kauppamäärät ovat pudonneet uudisasuntokaupassa, Helsingissä jopa 75 prosenttia vuodentakaisesta. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennakoi, että asuntokauppoja tehdään Suomessa tänä vuonna vähintään 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.

”Asuntokauppojen määrä laskee Suomessa ennen kaikkea tarjonnan vähäisyydestä ja uudiskohteiden määrän selvästä laskusta johtuen”, Rantanen kertoo.

”Vaikka erityisesti vanhojen asuntojen tarjontamäärä onkin lisääntynyt viime vuodenvaihteesta, myytävistä asunnoista on edelleen pulaa monilla alueilla Suomessa. Alkuvuoden aikana myyntiin on tullut erityisesti pieniä asuntoja. Tällä hetkellä suurin kysyntä kohdistuu kuitenkin perhekokoisiin asuntoihin.”

Rantasen mukaan myytävien kohteiden määrä on laskenut Suomessa joka vuosi vuodesta 2019 lähtien. Kohdemäärä on laskenut huhtikuusta 2019 tämän vuoden huhtikuuhun 33,4 prosenttia. Viime kuussa tarjontaa oli 16,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

”Sen sijaan asuntojen keskimääräisissä myyntiajoissa ja hinnoissa tai myyntikohteiden keskipinta-aloissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia kuluneen vuoden aikana.”

Myytävien uudisasuntojen määrä on laskenut jo kolmen vuoden ajan

Rantanen pitää asuntomarkkinoiden toimivuuden ja asuntojen sujuvan kierron kannalta huolestuttavana sitä, että Suomessa on vuosi vuodelta vähemmän uudisasuntoja myynnissä. Hänen mukaansa myytävien uudisasuntojen määrä oli Etuovessa 44,9 prosenttia pienempi kuin huhtikuussa 2019.

”Uudisasuntokaupalla on suoraa vaikutusta vanhojen asuntojen myyntiin ja tarjontamääriin. Erityisesti perhekokoisen uudisasunnon ostajalla on lähes aina vanha koti, jonka hän laittaa myyntiin varmistettuaan kaupat uudesta. Jos uusia perhekokoisia asuntoja ei rakenneta riittävästi vastaamaan kysyntää, ei vanhojakaan perhekokoisia asuntoja saada myyntiin riittävästi. Tällöin asuntojen kierto vaikeutuu.”

Hän toivoo rakennuttajilta rohkeutta uusiin aloituksiin erityisesti pk-seudulla ja muilla kasvualueilla, joissa sekä uusille että vanhoille asunnoille riittää varmasti kysyntää tulevaisuudessakin.

Suomalaisten asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla.

”Suomen taloudella menee edelleen yllättävän hyvin, lisääntyneistä epävarmuustekijöistä ja entisestään synkentyneistä maailmantalouden näkymistä huolimatta. Ennakkotilastojen mukaan taloutemme kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,4 prosenttia edellisneljänneksestä ja 4,3 prosenttia vuoden takaa. Näitä voidaan pitää hyvinä lukuina”, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

”Asuntomarkkinoidemme näkymät ovat edelleen hyvät, vaikka korkotaso tulee nousemaan ja tulemme jäämään kauppamäärissä selvästi viime vuodesta. Asuntokaupan tärkeimmistä draivereista työllisyys ja kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen erittäin hyvällä tasolla”, muistuttaa Rantanen.