Uudisrakentaminen on pysynyt alkuvuodesta edellisvuoden tasolla. Ilmoitettuja aloituksia on jopa hieman enemmän kuin viime vuonna.

RPT Docu Oy:n julkaiseman uusimman Rakennusalan trendit Q1 -raportin mukaan uudiskohteiden aloitusten arvo vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä on 3,5 miljardia euroa. Se vastaa suunnilleen samaa tasoa kuin vuoden 2019 vastaavalla ajanjaksolla.

Uudisrakentamisen aloituksia on ilmoitettu 920, eli hieman hieman enemmän kuin vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Alkavissa korjausrakentamisen kohteissa määrä on laskenut 14 %, mutta niiden arvo pysyy samalla tasolla kuin vuoden 2019 vastaavalla jaksolla.

Kasvua kymmenellä paikkakunnalla

Rakentamisaloitusten arvo kasvaa vuoden kymmenessä maakunnassa ja laskee kahdeksassa maakunnassa. Nousijoita ovat Kainuu, Lappi, Pohjois-Karjala, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Pohjois-Pohjanmaa, Uusimaa, Etelä-Karjala ja Satakunta.

Aloitusten arvo laskee Pohjanmaalla, keski-Suomessa, kanta-Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa sekä Pohjois-Savossa.

Muutosprosentit ovat osittain suuriakin, Kainuussa 454 %, mutta ne johtuvat usein yksittäisistä suurista hankkeista, joille ei löydy vastinetta vertailuvuonna.

Rakennusalan trendit Q1 -raportti perustuu tietoihin, jotka RPT Docu Oy:n tutkijat ovat saaneet rakennushankkeiden päättäjiltä viimeistään 9.12.2019. Rakennushankkeiden aloituksiin ja etenemiseen liittyviä tietoja päivitetään FaktaNet Live -tietokantaan jatkuvasti.

Raporttiin on listattu suurimmat alkamassa olevat yksittäiset hankkeet alueittain sekä tiedot suurimmista rakennuttajista ja vuoden 2020 keskeisistä rakennusalan toimijoista.