Uusi hirsi-innovaatio Jättihirsi on perinteistä hirttä merkittävästi korkeampi. Nopeasti nousevasta jättihirrestä syntyy yksikerroksinen omakotitalo jo kolmella hirsikerralla.

Jättihirren on kehittänyt Pellopuu Oy, joka tuo uutuustuotteen markkinoille Salvos Finland Oy:n kanssa. Ainutlaatuisessa rakenteessa käytetään keskilamellina erikoiskuivattua liimapalkkia, joka yhdessä erikoisprofiilin ja -kuivauksen kanssa tekee hirsiratkaisusta painumattoman.

Painumaton Jättihirsi on merkittävästi korkeampi kuin perinteinen hirsi: leveydeltään 150, 200, 250 tai 300 millimetriä ja korkeudeltaan 360, 720 tai 1080 millimetriä. Koska hirsi on korkeampaa, myös rakennukseen tulee vähemmän hirsikertoja.

”Olemme valmiit mullistamaan niin kansainväliset kuin kotimaankin markkinat uutuushirrellä, joka soveltuu niin omakoti- kuin julkisrakentamiseenkin. Olemme tätä silmällä pitäen investoineet Pellopuun kanssa yhteensä yli 10 miljoonaa euroa”, kertoo Salvoksen toimitusjohtaja Joni Koskelo.

Suurkohteet mahdollisia

Jättihirsi soveltuu valmistajan mukaan myös suurkohteiden, kuten koulujen, hoivakotien ja hotellien rakentamiseen.

”Korkeimmalla 1080 millimetrin hirsielementillä rakentaa yksikerroksisen omakotitalon jo kolmella hirsikerralla. Perinteisellä 260 mm korkealla hirsiprofiililla reilun kolmen metrin korkeudessa hirsikertoja olisi jo 12. Hirsi-innovaatiomme tarkoittaa siis neljä kertaa vähemmän nostoja, saumoja ja työaikaa”, kertoo Pellopuun toimitusjohtaja Mikko Mannila.

Perinteisesti hirsirakennuksiin on laskettu jo suunnitteluvaiheessa painumavara, joka on jätetty rakennuksen painumattomien osien, kuten ovien, ikkunoiden ja muiden rakennusosien yläpuolelle. Painumavaran vuoksi hirttä on ollut vaikea yhdistää painumattomiin rakennusmateriaaleihin, kuten kiveen, lasiin tai betoniin. Ovissa ja ikkunoissa on tarvittu leveitä peitelistoja, mutta painumattoman hirren kanssa niille ei ole tarvetta.

Koska rakenne ei painu, myös talon nurkat voidaan tehdä tarkkarajaisiksi ja teräviksi ilman peitelistoja tai perinteisiä ristikkäisiä hirsinurkkia.

Pellopuun käyttämä puu tulee pohjoismaisista talousmetsistä ja tuotteissa on PEFC-merkintä.