Kodin remontille ei ole ollut helppoa löytää sopivaa tekijää. Nyt on kuitenkin kehitetty palvelu, jolla työn teettäjä kohtaa helposti sopivan tekijän. Ratkaisu säästää molempien osapuolien aikaa ja vaivaa.

Tavallisesti kotiremontin teettäjä etsii sopivia tekijöitä ja kilpailuttaa nämä. Menetelmä on kuitenkin raskas, sillä se teettää molemmilla osapuolilla turhaa työtä. Lisäksi urakkana tehtävään työhön on hinnoiteltava varmuuden vuoksi jonkin verran ylimääräistä mahdollisten ikävien yllätysten varalle.

Nyt alalle on tullut alustatalouteen perustuva ratkaisu, joka sujuvoittaa pienten töiden tekijän etsimistä ja teettämistä. Palvelussa kuvaillaan se työn luonne, jota pitäisi tehdä ja syötetään kohteen postinumero. Sitten järjestelmä esittelee tarjolla olevat tekijät ja heidän tuntihintansa.

”Tärkeätä on, että järjestelmässä tilaaja näkee heti aikaisempien tilaajien arvostelut työn laadusta, palvelusta ja muista teettämiseen liittyvistä seikoista. Samalla aukeaa myös kalenteri, josta selviää, koska haluttu tekijä on vapaana”, kertoo FoxDo:n markkinointijohtaja Ilkka Liimatainen.

Remontin teettäjä joutuu usein odottamaan viikko- tai kuukausikaupalla, että työn vastaanottava yritys on valmiina aloittamaan homman. Kalenterin avulla sen sijaan näkee suoraan, milloin kukin tekijä on vapaana.

Foxdon markkinointijohtaja Ilkka Liimatainen sanoo, että palvelu laajenee pikapuolin kasvukeskuksiin Suomessa.

Tuottavuus kohoaa

Järjestelmän etu liittyy sen vaivattomuuteen. Työn tekijä ei useinkaan ole sinut markkinoinnin eri välineiden ja keinojen kanssa. Hän saa tavallisesti uusia töitä viidakkorummun välityksellä, mutta tämä pitää asiakaskunnan väkisinkin suppeana.

Jos töitä tekee pieni yritys, aikaa kuluu paljon työkohteisiin tutustumisessa ja urakkatarjousten jättämisessä.Tilauspalvelussa sen sijaan työtilaus on yleensä varma silloin kun puhelin soi.

”Työt tehdään tuntilaskutuksella, ja kunkin tekijän perimä hinta näkyy palvelussa. Parhaimmat suositukset saaneilla tekijöillä on koko ajan töitä odottamassa”, Liimatainen sanoo.

Hänen mukaansa kotitalouksien remontit ovat alue, jolla työn tuottavuus ei yleisesti ole kohonnut samaa tahtia kuin esimerkiksi tehdasteollisuudessa. Palvelu vähentää selvästi sitä tuottamatonta aikaa, joka menisi muuten uusien asiakkaiden etsimiseen.

Kotitalousvähennyksellä pienempi hinta remontille

FoxDo:n tilauspalvelussa tekijät ovat vakuutettuja ja tehdystä työstä maksetaan verot ja muut säädetyt maksut. Tilauspalvelu on ennakkoperintärekisterissä, joten sen kautta tehty työ oikeuttaa myös kotitalousvähennykseen, joka pudottaa huomattavasti lopullisia kustannuksia. Palvelussa näkyy kunkin tekijän tuntihinta myös silloin, kun teettäjä voi käyttää kotitalousvähennyksen hyödykseen.

Liimatainen kertoo, että kotitalouksien remonteissa työ on ollut monesti tapana tehdä pimeästi, ilman vero- ja eläkemaksuja. Silloin ei voi hyödyntää vähennystä eikä työlle saa myöskään takuuta. Tilauspalvelussa puolestaan kukin tekijä sitoutuu kahden vuoden takuuseen.

Eräs huomionarvoinen seikka liittyy myös mahdollisuuteen teettää työt osissa, vaikkapa tapetoida asunto huone kerrallaan. Silloin vältytään esimerkiksi lainanotolta, kun korjaukset etenevät sitä mukaa, kun työn teettäjä itse saa rahaa kokoon.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 12/21. Lue koko artikkeli digilehdestä.