Perusteelliset pohjatyöt, oikeat työkalut ja kodin sisustukseen sopiva juuri oikea sävy tuovat onnistumisen iloa maalaukseen.

Suomalaiset suosivat nyt monenlaisia värejä kodin sisustuksessa. Viime syksyn Habitare-sisustustusmessujen aikana messukävijät saivat käydä hakemassa maalinäytteen omasta suosikkiväristään K-raudan osastolla. Suosittuja sävyjä olivat esimerkiksi vihreä, vaaleanpunainen ja ruskea.

Seininen maalaaminen on helppoa ja nopeaa työtä, kunhan perusasiat ja työvälineet ovat hallussa. Ja jos sävyvalinta menee pielenee, voi uuteen väriin vaihtaa yhtä vaivattomasti.

1 Hyvä pohjatyö on kaiken a ja o

Puhdista ensin maalattavat pinnat. Seinät ja katot keräävät vuosien aikana yllättävänkin paljon pölyä ja rasvaa.

Maalattavien pintojen läheisyydessä olevat lattiat on hyvä suojata tarkasti, samoin esimerkiksi lattialistat ja valokatkaisijat. Maalarinteipillä voi helposti rajata maalattavan alueen reunat.

2 Valitse asianmukaiset työkalut

Käytää joko sivellintä tai telaa maalattavan kohteen mukaan. Sivellintä kannattaa käyttää kalusteisiin, ikkunan karmeihin ja rajaamiseen. Tela soveltuu etenkin suurien pintojen maalaamiseen kuten seiniin, kattoon ja sisäoviin.

Sisämaalaukseen on eri työkalut kuin ulkomaalaukseen. Sisämaalisiveltimillä saa ulkomaalisiveltimiä siistimmän maalausjäljen, ja sisämaalisiveltimet soveltuvat paremmin rajauksiin. Ulkomaalisiveltimet nostavat kerralla enemmän maalia purkista ja ovat kestävämpiä karkeilla puupinnoilla. Puupintoja telalla ulkona maalatessa kannattaa käyttää sivellintä viimeistelyyn telauksen jälkeen, jotta maali imeytyy paremmin puunsyihin.

Maalaustelan valinnassa kannattaa huomioida, minkälainen telan nukanpituus toimii parhaiten haluttuun maalijälkeen. Pitkänukkaisella telalla saa maalattuun pintaan enemmän kuvioita ja struktuuria kuin lyhytnukkaisella telalla. Oikeat työasennot helpottavat maalausta telan kanssa: telavarteen kiinnitetty jatkovarsi säästää selkää. Hanskat, suojalasit ja maalaukseen sopivat työvaatteet tekevät maalaamisesta miellyttävämpää.

3 Löydä oikea sävy testaamalla

Sopivan maalisävyn löytäminen voi olla haastavaa. Pienen värimalliliuskan avulla saattaa olla vaikeaa hahmottaa, miten värisävy toimii kotona omalla seinäpinnalla. Myös valo ja huoneen kalustus vaikuttavat värisävyyn.

Oikean sävyn valintaan kannattaa hankkia avuksi pieni 0,45 litran purkki himmeää sisämaalia ja testata sävyn sopivuutta kotona oikeassa ympäristössä. Esimerkiksi Cello Color Sample -värimallin voi sävyttää kaikkiin sisämaalikarttojen sävyihin.

4 Onnistumisen iloa

Hyvään lopputulokseen auttaa muutaman perusasian huomiointi maalaamisessa.

Jotta sävyeroja ei synny, kannattaa varata maalikaukaloon niin paljon maalia, että sillä saa käsiteltyä koko maalattavan alueen. Jos aiot maalata kaikki pinnat, aloita maalaus katosta. Sisäkattoa maalatessasi levitä maali ikkunoista tulevan valon suuntaisesti noin puolen metrin levyiselle, katon reunasta reunaan ulottuvalle kaistaleelle kerrallaan. Kun levität seuraavan maalauskaistaleen aina hieman edellisen päälle, lopputulos on siisti ja tasainen.

Täydellisen lopputuloksen saamiseksi alue kannattaa maalata kahdesti niin, että ensimmäisen maalauskerran jälkeen maali saa kuivua rauhassa.

Vinkit antoi K-raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen. Lisää ohjeita sisäseinien maalaamiseen löytyy K-raudan sivuilta.

Lue lisää:

Näin valitste oikean siveltimen maalaamiseen

TM Vertailu: Maalarinpesuaineet

Näin maalaat kylpyhuoneen laatat

Väärä maali voi heikentää puutalon sisäilmaa