Suomalaisessa sisustuksessa eivät seinät suuremmin koreile. Niitä pidetään tilaa jäsentävinä rakenteina, jotka suditaan huomaamattomiksi maalarinvalkoisella. On olemassa toinenkin mahdollisuus: seinäpinta nostetaan huomion keskipisteeseen.

Sisäseinät mielletään totutusti sileiksi pinnoiksi. Niille voi kuitenkin nostaa reilusti struktuuria: elävyyttä, rosoisuutta, ilmeikkyyttä sekä kerroksellisia ja kolmiulotteisia pintoja. Varsinkin selkeälinjaiseen kotiin sopii seinä tai seiniä, jotka nousevat kodin kokonaisuudessa huomion ehdottomaan keskipisteeseen.

Sileän maalipinnan sijasta voidaan tehdä efektejä, laatat pääsevät pesutiloista paraatipuolelle, alumiinikomposiitti astuu ulkomateriaalin roolista oleskelutiloihin ja korkki nousee lattiapinnoitteesta seinäpintaa elävöittämään.

Monet seinämateriaalit ovat monitoimisia. Kaikuvan ja korkean kivitalon seinälle valitaan arvostetun ­design-tekijän akustiikkalevy, joka toteuttaa seinällä useita tehtäviä: se absorboi ääniä, pehmentää kovien pintojen vaikutelmaa ja miellyttää silmää seinää peittävänä pintana.

Runsaasti rakennetta ja muotoja sisältävät seinäpinnat ovat sinällään näyttäviä, mutta valaistuina niihin syntyy uutta eloa. Pitkän pimeän sesongin aikana ei ole syytä väheksyä sisätilojen valaistuksen ja asumisviihtyisyyden merkitystä.

Sisäseinien nykyaikaisissa materiaaleissa korostuu usein keveys ja kätevä työstettävyys. Levyinä, kappaleina ja paneelimuodossa myytäviä materiaaleja voidaan kiinnittää seinille joustavasti. Erilaiset ladontatavat ja värien yhdistelmät lisäävät elävää vaikutelmaa.

Jos sisäseiniltä halutaan äärimmäisen yksilöllistä ja ainutlaatuista ulkonäköä, sekin onnistuu nykytarjonnan varassa. Seinäpinta voi muotoutua lopulliseen asuunsa vasta kotona asukkaan oman luovan mielikuvituksen ja työpanoksen tuloksena.

Alumiinikomposiittilevy siirtyy sisätiloihin

”Julkisivuissa säänkestävää ja huoltovapaata alumiinikomposiittipaneelia on käytetty jo pitkään. Nyt alumiinikomposiitti alkaa löytää tietään sisäseiniin, esimerkiksi keittiön välitiloihin”, sanoo Pelti-Saari Oy:n toimitusjohtaja Mikko Saari.

Alumiinikomposiittilevyn rakenne koostuu yleensä kahdesta alumiinilevystä, joiden välissä on käyttötarkoituksen mukaan valittu ydin. Materiaalille on ominaista tasaisuus, suuri jäykkyys, joustavuus, alhainen lämpölaajenemiskerroin ja mittapysyvyys.

Kevyt ja helposti muokattava komposiittilevy on kätevä asentaa. Sisäseinille sopiva levy painaa vain 3,5 kg/m2. Asennus hoituu keveimmillään kaksipuolisella teipillä. Levyt voi myös liimata sisällä (esim. Sikaflex 221, primeri 205). Levyn reunojen taittokulma on 90/180 astetta tai L-taitos, asennus onnistuu myös puskusaumaan.

Alumiinikomposiittilevyihin voidaan työstää erimuotoisia reikäkuvioita. Komposiitin kerroksellinen rakenne ei tule näkyviin reikäkuvion laidoista, sillä reunat voidaan pyöristää. Rei’itetyt alumiinikomposiittilevyt voi koolata irti seinästä ja kiinnittää ruuvein tai niiteillä. Taakse voidaan asentaa näyttävä taustavalaistus himmennysominaisuuksineen.

”Esimerkiksi korkean loftin sisäseinien levytys kannattaa aloittaa jo suunnitteluvaiheessa. Suurin levykoko on 2000 x 7000. Levyt eivät taivu rullalle, joten kohteeseen on työstettävä pienempiä paloja. Isojen levyjen taustalle suositellaan säätörankoja. Käytämme asennuksissa Hiltin kiinnitysjärjestelmää.”

Hinta määräytyy levyjen värin ja laadun mukaan. Valittavana on myös metallisävyjä, erikoisefektivärejä ja erilaisia kiiltoasteita. Levyille voidaan myös printata kuvia.

Kotimaista luonnonkuitukomposiittia

”Suomalainen luononnonkuitukomposiittilevy Wall+ pohjautuu uusiutuviin ja kierrätettäviin raaka-aineisiin. Mitoiltaan 600 x 3000 mm:n kokoisilla pontillisilla ja vedenkestävillä sisärakentamiseen tarkoitetuilla levyillä syntyy nopeasti valmista pintaa. Materiaalilla voidaan korvata kipsilevyjä, kaakeleita ja paneeleita”, sanoo Wallplus Oy:n toinen perustaja Jarkko Juusola. Avainlippu-merkillä varustettu laattojen valmistaja kuuluu Green Building Council Finland -yhteisöön. Se kokoaa yhteen kestävän kehityksen osaamista Suomessa.

Levyt voidaan kiinnittää olemassa olevaan pohjaan tai koolaukseen. Koska levyt ovat vedenkestäviä, seinän pitää olla kuiva ennen kiinnitystä ettei levyn taakse ei jää kosteutta muhimaan.
Levy ei ole täysin jäykkä, joten se saadaan asettumaan helpommin myös sellaiseen seinään, joka ei ole täysin suorassa. Käytäntö on osoittanut, että harva seinä on pyrkimyksistä huolimatta mittatarkasti suorassa. Materiaalia on helppo paloitella ja työstää esimerkiksi tavallisella sahalla.

”Kiinnitys on helppoa Casco Xtremefix+ tai Kiilto Premium -liimoilla. Molemmat täyttävät rakennusmateriaalien M1-päästöluokitukset eivätkä sisällä liuottimia. Myös ruuvikiinnitys on mahdollista, meiltä tulevat suositusruuvit. Levyt tarvitsevat esireiän eli ruuvia ei ruuvata suoraan levyn läpi. Levyihin voi kiinnittää kevyitä esineitä, mutta esimerkiksi painavat taulu-televisiot on kiinnitettävä runkoon asti.”

Luonnonläheistä designia seinälle

Johan Lindsténin suunnittelema Decibel by Johanson -tuoteryhmän Beehive-akustiikkapaneelin kennorakenne luo miellyttävää ääniympäristöä. Samalla se pinnoittaa seinän huomion keskipisteeksi. Yksittäisistä kennoista voi rakentaa joustavasti vaikka kokonaisen seinäpinnan. Saatavilla useita värejä.

3D-paneeleilla tehosteita

3D-paneeleilla saa tehtyä helposti näyttävän tehosteseinän. Kevyet laatat on helppo asentaa asennusliiman avulla, painoa on vain noin 1 kg/m2. Laattoja voidaan työstää haluttuun kokoon mattoveitsellä tai saksilla.
Mannerlaatan 3D-paneelit on valmistettu bambukuidusta, ruokosokerista ja sellusta. Paneelien koot ovat 500 x 500 mm tai 625 x 800 mm laatan kuosin mukaan.

Kestävä laatta

Vihreä on suosittu laattaväri. Vaalea minttu ja jade sopivat vaaleisiin tiloihin, ne on myös helppo yhdistää puunsävyihin. Tilaustuote ABL-laattojen valikoimista: Caesar Trace Mint Deco 30 x 30 ja 60 x 60.

Luonnollinen korkki

Korkkiseinä on 100 % luonnontuote, jota saadaan korkkitammesta. Korkkia kerätään yhdeksän vuoden välein samasta puusta. Keruu ei vahingoita puuta, vaan tilalle kasvaa uusi korkkikerros. Korkkitammi elää 150–250-vuotiaaksi, puita suojellaan tarkoin. Seinäpinnoilla korkin suojana on vaha tai lakka, joten pinnat kestävät nihkeällä pyyhkimistä.

Dekwall Malta Platinum on akustinen seinäkorkki, jossa on kaksi kerrosta. Paksumpi puristekorkkikerros vaimentaa ääntä ja antaa lämpöä. Pinnalla on materiaalin henkeen sopiva luonnollisen näköinen kuviokerros.

Pilkettä pintaan

Efektipintaiset metallinhohtoiset ja rouheat seinät ovat näyttäviä. Tikkurilan maaleilla toteutetussa seinässä on käytetty maaleja näin: alla Taika Uranus, päällä Tunto Hieno, kaksi eri väriä on levitetty lastalla.

Järeää pintaa helposti

Järeää pintaa helposti. Siparilan sisustuspaneelit kiinnitetään piilosta naulaamalla. Näin saadaan kaunis, naulaton puupinta. Tällä on myös etua kosteissa tiloissa, joissa naulat eivät riko pintakäsiteltyä puupintaa ja päästä puuhun vettä sekä epäpuhtauksia käytön aikana.