Sähkötyökaluissa, puutarhakoneissa ja sähköpyörissä käytettävät litiumioniakut kannattaa säilyttää talven aikana oikein. Väärä talvisäilytys voi pilata akun.

Jos akkukäyttöinen laite tai kulkuväline ei ole talven aikana käytössä, kannattaa akun talvivarastointi järjestää turvalliseksi. Vääränlainen varastointi voi pilata akun eikä se ole enää käyttökelpoinen talven jälkeen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon ladatessa.

Tarkista akun kunto

Ennen kuin akun varastoi, kannattaa sen kunto tarkistaa silmämääräisesti ja ladata akku. Litiumioniakkua ei pidä koskaan päästää ihan tyhjäksi. Akku kannattaa ladata vähintään kerran myös varastoinnin aikana.

”Kun lataat litiumioniakkua, noudata akun ja laturin käyttöohjetta. Käytä vain laitteeseen tarkoitettua, ehjää ja laadukasta laturia”, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Akun latautumista pitää aina valvoa. Akkua ei pidä jättää latautumaan itsekseen etenkään asuintiloihin tai paikkaan, jossa on palavaa materiaalia ympärillä. Irrota laite laturista aina, kun lataus on valmis.

Akkuja ei myöskään saa ladata kylmissä olosuhteissa. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää.

Jos laturi on vaurioitunut, toimii epävarmasti tai sen johto tai liittimet ovat vaurioituneet, ei laturia kannatta käyttää. Jos litiumioniakku vaurioituu esimerkiksi pudotessa, siinä on merkkejä kolhusta tai se kuumenee ladatessa tai turpoaa, se on laitettava paikkaan, jossa akun mahdollinen syttyminen ei pääse aiheuttamaan tulipaloa.

”Viallinen laturi tai akku saattaa aiheuttaa ladatessa tulipalon. Litiumioniakut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä voi olla hankala sammuttaa”, Lepistö varoittaa.

Varastoi akut kuivassa

Akut kannattaa varastoida kuivassa, hyvin tuulettuvassa tilassa. Akkuja ei pidä varastoida liian kuumassa tai liian kylmässä. Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa laitteen tai akun käyttöohjeista.

Jos akkua on säilytetty kylmässä ja kosteassa, se voi mennä pilalle eikä sitä voi käyttää. Vioittunut akku voi aiheuttaa palovaaran ladatessa.

Litiumioniakulla varustettua laitetta tai itse akkua tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä. Huonoja säilytyspaikkoja ovat pannu/lämmönvaihtohuone tai kylmä ulkovarasto.

Säilytysalustan tulee olla paloturvallinen, eikä akun lähettyvillä saa olla palokuormaa, kuten tekstiilejä. Tilassa on myös hyvä olla palovaroitin.