Keittiöremontti on iso asia, sillä se päivittää kodin keskipisteen paremmin toimivaksi. Yhtenä remontin pontimena on halu saada muutosta säilytysratkaisuihin. Moni uskaltaa jo sanoa ääneen, että korkeilla yläkaapeilla ja syvillä alakaapeilla varustettu peruskeittiö on erittäin epäkäytännöllinen keksintö. Ennen ”normaaleina” pidettyjä asumisen perusratkaisuja osataan nykyään kyseenalaistaa.

Ja nyt valmistajat tarkkana: kansan omia keittiötoteutuksia kannattaa katsella netin remonttipalstoilta. Yläkaappeja poistetaan ja tilalle asennetaan avohyllyjä, alakaapistot halutaan vaihtaa vähintäänkin liukuviksi laatikoiksi. Muodikkaasti nimetyn walk in -vaatekomeron eli suomeksi vaatehuoneen ohella koteihin halutaan nyt ”walk in closet” tai ”pantry” eli suomeksi ruokakomero.

Kätevä ja turvallinen

Haluttomuus kiipeillä ja kurkotella tavaraa keittiön yläkaapeista sekä kyykkiä ja kontata tavaraa syvien alakaappien perukoilta on perusteltua. Väki ikääntyy, korkealle kiipeily ja pää kaapissa kyyristely ei ole turvallista asumista. Se ei ole mukavaa asumista minkään ikäiselle ja kuntoiselle ihmiselle.

Kätevimmillään keittiökomeroon voi kävellä suoraan sisälle ja poimia hyvin valaistuilta hyllyiltä tarvitsemansa kuivatarvikkeet, hedelmät, säilykkeet, talouspaperit. Hyllylle voi asetella myös esimerkiksi yleiskoneen, joka odottelee käyttövalmiina pistorasiaan kytkettynä. Alakaapin perärivistä repimistä vaativa yleiskone, voileipägrilli ja mikä tahansa vempain kun jää helposti turhakkeeksi.

Muodissa ovat myös aamiaiskaapiksi nimetyt ratkaisut, joissa ovien taakse asetellaan kahvin- ja vedenkeittimet, leivänpaahtimet ja tykötarpeet. Suurimmillaan aamiaiskaappikin voi olla sisään käveltävän kokoinen.

Ruokakomero eli skafferi eli konttuuri ei ole uusi keksintö. Perinteisessä asussaan säilytetyissä vanhoissa taloissa voi olla vielä jäljellä suuri ja viileä konttuuri, joka on kuin suoraan Vaahteramäen Eemelistä. Talon varjoisalle puolelle sijoitettu konttuuri säilyttää sisällään hillot, etikkakurkut ja jopa jouluruuat, ulos johtava luukku huolehtii tilan viileydestä.

Nykyään kylmäkalusteet hoitavat viileäsäilytyksen, mutta ruokakomerolle on jälleen kysyntää. Moni tekee skafferinsa itse täsmämitoituksella tiettyyn tilaan, mutta myös valmistarjontaa on jonkin verran markkinoilla. Hyvä vaihtoehto on työllistää paikallinen taitava puuseppä skafferia suunnittelemaan ja rakentamaan.

Lue lisää aiheesta jutustamme Skafferin paluu.