Perinteinen päältä, tekninen sisältä

alytalo1

Älytalon lämmitys, valaistus ja ilmastointi sekä palo- ja murtohälytysjärjestelmä tulee olla kokonaisuus, jota kykenee hallinnoimaan peruskoulupohjalta.

Omakotitalo Tuusulan Jokelassa näyttää perinteiseltä elementtirakenteiselta pakettitalolta, mutta se kätkee sisälleen runsaasti tekniikkaa. Lämmitysmuotona ovat maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Lisäksi ilmanvaihtokoneeseen on liitetty patteri, jossa on kierto maalämpöpumpulta sekä lisälämmitykseen että jäähdytykseen.

Talon ”aivot” on sähköryhmäkeskukseen asennettu EBTS-kodinhallintajärjestelmä, johon kuuluvat keskusyksikkö sekä tarpeellinen määrä turvallisuus-, mittaus-, ohjaus- ja säätömoduleita, jotka ohjaavat mm. ilmanvaihdon voimakkuutta ja vastaavat talon turvallisuudesta.

Valaistuksen ohjaus tapahtuu ohjausreleiden kautta. IV-kanaviin, lattiaan ja huoneiden seinään on asennettu antureita keräämään informaatiota kosteudesta, lämpötilasta, hiilidioksidimäärästä, valoisuusvoimakkuudesta jne. sekä murto-ja palohälyttimet.

Toiminnot EBTS:n outputista siirtyvät suoraan heikkovirtakaapeleita pitkin toimilaitteisiin. Toisinpäin input kulkee suoraan anturista tai painikkeesta keskusyksikköön. Väylässä kaikki on siis yhtä putkea, jossa EBTS ohjailee viestejä oikeaan maaliin.

Toimintoja ohjelmoidaan ja seurataan tavallisella tietokoneen nettiselaimella ja graafiset käyttöpaneelit löytyvät kodinhoitohuoneen ovelta ja pääoven luona kuistilta. Tarpeelliset perusasetukset kodinhallintajärjestelmään tekee sähköurakoitsija ja antaa käyttöopastuksen asukkaille. Erilaisia päälle/pois-toimintoja tai raja-arvojen välisiä (ei päästä lämpötilaa laskemaan koskaan liian matalalle) hienosäätöjä voi käyttäjä tehdä siis itse.

Ohjaus- ja säätöjärjestelmällä voidaan ohjata valaistusta ja sähkölaitteita luomalla omat profiilit erilaisille tilanteille talossa tai vaikkapa yksittäisissä huoneissa. Järjestelmällä voidaan myös säätää ilmanvaihtoa ja lämmitystä tarpeen mukaan tai luoda haluttu valaistusprofiili taloon (liiketunnistimet, valaistusvoimakkuus kohteissa jne.). Myös murtohälytyksen liiketunnistimia voidaan käyttää valaistuksenohjaukseen.

Järjestelmään on ohjelmoitu automaattisina toimintoina mm. ilmanvaihtokoneen ohjaus, joka perustuu kosteusprosenttiin ja hiilidioksidipitoisuuteen. IV-koneen kierrosluku pienenee, kun talo on tyhjillään. Kierrosluku lisääntyy, kun joku on suihkussa tai talossa oleilee enemmän väkeä.

Tietokoneella voidaan määritellä se, mitä tietoa kunkin napin takaa löytyy, kuten aikataulutetut tehtävät, muistutukset (IV-koneen suodattimien vaihto tms). Lisäksi voidaan seurata vaikkapa lämpötiloja ja kerätä muutakin mittausdataa.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 11/11, joka ilmestyi 14.12.