Käsihygienian merkitys korostuu bakteerien ja virusten täyttämässä maailmassa. Myös vedenkulutuksen säätelyllä on niin ympäristöä kuin kukkaroa säästäviä vaikutuksia. Kaikilla näillä on merkitystä siinä, millaisen hanan valitset keittiöön, kylpyhuoneeseen tai wc-tiloihin.

Kodin hanojen valinnassa monella asialla on merkitystä. Niistä vähäisin ei ole käsihygienia.

”Hyvään käsihygieniaan tarvitaan lämmintä juoksevaa vettä, laadukasta saippuaa ja vesikalusteet, jotka on helppo pitää puhtaana”, kertoo Oraksen tuotemarkkinoinnin ja asiakaskokemuksen johtaja Juhani Lempinen.

Kosketusvapaaseen hanaan ei tarvitse koskea käsin. Satakunnan ammattikorkeakoulun Vesi-Instituutin tekemässä kattavassa sairaalatutkimuksessa havaittiin, että kosketusvapaiden, sähkökäyttöisten hanojen pinnoilla ja vivuissa oli huomattavasti vähemmän mikrobien biomassaa kuin manuaalisten hanojen vastaavissa.

Myös uusien elektronisten hanojen poresuuttimissa oli vähemmän mikrobibiomassaa kuin vanhemmissa sähkökäyttöisissä hanoissa ja käsikäyttöisissä, tavanomaisella vivulla varustetuissa hanoissa.

Automaattinen huuhtelu mobiilisovelluksella

Oraksen kosketusvapaissa hanoissa on Bluetooth-toiminto, jolla hanan sensorin herkkyyttä, veden kulutusta ja automaattisen huuhtelun säännöllisyyttä voidaan seurata ja ohjata.

Automaattisella huuhtelulla on sekä käytännön että hygieniaetuja. Kun hanoja käytetään jatkuvasti, rajoittuu niissä oleva mikrobikasvu ja veden laatu pysyy hyvänä. Veden laatu huononee, jos hanaa ei käytetä moneen päivään.  Automaattista huuhtelua voidaan ohjelmoida kosketysvapaaseen hanaan mobiilisovelluksen kautta.

”Huuhtelu suoritetaan esiasetetulla lämpötilalla, joka poistaa seisovan veden hanasta”, Lempinen kertoo.

Lämpötila vaikoituna

Jos hanaa käyttää esimerkiksi pieni lapsi, on hyvä, että veden lämpötilan saa säädettyä ennalta. Silloin ei pääse vahingossa syntymään kuuman veden aiheuttamia palovammoja.

Vettä ja energiaa voi säätää hanan ekonapilla, joka toimii myös lämpötilanrajoittimena. Jos hanassa ei ole lämpötilanrajoitinta, voidaan putkistoon asentaa pienikokoinen turvatermostaatti, jonka avulla hanaan tai suihkuun tulevalle vedelle voidaan asettaa maksimilämpötila.

Turvallinen muotoilu

Hanan käytön helppouteen ja turvallisuuteen vaikuttaa myös sen muotoilu. Sileä ja reunoiltaan pyöristetysti muotoilu hana ei aiheuta kolhuja, vaikka käsi osuisikin hanaan vesisuihkua hakiessaan tai esimerkiksi käyttäjän tasapaino horjuisi. Tämä on erityisen tärkeää, jos käyttäjän näköaisti tai motoriikka on heikentynyt.

Myös keittiössä hanan muotoilulla on väliä. Jos hana on korkea, on sen alla helpompi pestä isoja kattiloita tai tarjoiluastioita.

Vähemmän vettä, enemmän etua ympäristölle

”Tutkimusten perusteella kosketusvapaat sekä manuaaliset hanat ja suihkut, joissa on ekotoiminto, voivat vähentää veden kulutusta jopa 50 prosentilla”, Lempinen kertoo.

Veden säästämisestä on myös selvää taloudellista hyötyä, etenkin kun otetaan huomioon veden säästöstä seuraava energiankulutuksen väheneminen.

”Yksi minuutti suihkussa kuluttaa yhtä paljon sähköä kuin keskivertokotitalouden valaistus ja muu kodin elektroniikka. Yksi sekunti suihkussa vastaa 1,5 tunnin työskentelyä 13-tuumaisella Mac Book Airilla”, Lempinen selittää.

Lue lisää:

Kylppäriremontilla säästöä vedenkulutukseen ja valaistukseen

Lotraatko suihkussa? Samalla energialla käyttäisit viikkoja jääkaappia

TM Testi: Hanaan liitettävät vedenpuhdistimet