Suomalaiskodeissa on totuttu korkeisiin lämpötiloihin. Sisälämpötilan asteittainen laskeminen vähentää energiankulutusta ja pienentää asumisen hiilijalanjälkeä.

Kun kodin sisälämpötilaa laskee asteittain ihanteelliselle tasolle, pienentää se myös merkittävästi asumisen hiilijalanjälkeä. Samalla kodin sisäilmasta saadaan terveellisempää.

”Lämmityksen energiankulutusta voidaan vähentää ilman, että mukavuudesta tarvitsee tinkiä. Turhan korkeiden lämpötilojen laskeminen ihannetasolle on parhaita keinoja parantaa sisäilman laatua. Tutkitusti terveyshaitat lisääntyvät lämpötilan noustessa yli 22 asteen. Samalla energiankulutus kasvaa tarpeettomasti”, sanoo Leanheatin energiatehokkuusasiantuntija Lauri Rajamäki.

Motivan mukaan huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella tarkoittaa 5 % säästöä lämmityskuluissa.

Järkevää viilennystä, lisämpöä puulämmityksellä

Kodin sisälämpötilaan vaikuttavat monet tekijät: auringonpaiste, käynnissä olevat kodinkoneet ja ihmisten tuottama lämpö. Kun näitä ilmaisia lämpöenergian lähteitä sekä talojen kykyä varata energiaa rakenteisiin hyödynnetään lämmityksessä, saadaan leikattua kulutuspiikkejä ilman, että se vaikuttaa sisäolosuhteisiin.

Motivan mukaan energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja helteellä vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, eli välttää saunan ja uunin lämmitystä. Ikkunat voi suojata kaihtimilla ja verhoilla. Huonekohtaiset jäähdyttimet ja ilmanlämpöpumpun viilennystoiminto ovat myös oikein käytettyinä energiatehokkoita keinoja.

Talven huippupakkasilla ostettavan lämmitysenergian määrää voi vähentää puulämmityksellä. Sopivan kokoisesta varaavasta tulisijasta saadaan oikein käytettynä yli kolmasosa koko lämmitystarpeesta. Erityisesti suora sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin, joten sähkölämmittäjä hyötyy säännöllisestä puun pienpoltosta.

Tekoäly voi kerätä tietoa rakennuksiin ja huoneistoihin asennettujen antureiden avulla ja yhdistää tiedon sääolosuhteista energiayhtiöiden kaukolämpöverkosta kerättyyn tietoon. Tämän jälkeen järjestelmä optimoi rakennusten ja huoneistojen sisäolosuhteet ja energiankäytön.

Suositellut lämpötilat kodin tiloissa

oleskelutilat 20-21 ºC
makuuhuoneet 18-20 ºC
kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
varasto 12 ºC
autotalli 5 ºC

Lähde: Motiva