Viherkasveja koetellut pilvinen ja sateinen talvi on pian takana. Luonnonvalon määrän lisääntyessä on aika tehdä kasveille keväthuolto.

Keväthuollolla ehostetaan huonekasvit uuteen kukoistukseen. Nyt on aika vaihtaa multa ja aloittaa lannoitus. Viimeistään helmi-maaliskuussa koko Suomessa on riittävästi valoa uuteen kasvuun, ja sitä ennen kasvit tarvitsevat keväthuollon.

”Aloittelevat viherkasviharrastajat laiminlyövät lannoituksen liian usein. Jos kasvilla ei ole käytössä ravinteita, kasvu pysähtyy ja alkaa henkiinjäämistaistelu”, sanoo Biolanin Riikka Kerttula.

Huonekasviravinteiden annosteluohjeet kannattaa lukea aina pakkauksesta ja noudattaa niitä. Lannoitusta jatketaan helmikuulta aina lokakuun loppuun asti.

Näin teet kasveille keväthuollon

1 Leikkaa ruskettuneet lehdet pois ja poista pölyt lehtien pinnoilta viemällä kasvit suihkuun. Puhtaat lehdet pyydystävät kaiken saatavilla olevan auringonvalon ja yhteyttävät tehokkaammin.

2 Vaihda kasville uusi multa. Jokavuotinen mullanvaihto takaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina. Ruukussa multa maatuu vähitellen ja samalla se tiivistyy. Tiivistyneessä mullassa kasvin juuret eivät saa ilmaa ja ne voivat tukehtua.

Huonekasvit käyttävät ruukussa olevan mullan ravinteet nopeasti loppuun. Ilman säännöllistä lannoitusta kasvit kärsivät ravinteiden puutteesta ja alkavat vähitellen näivettyä. Lannoituksen sopivat kasteluveteen lisättävät ravinnenesteet tai ruukun multaan kerran kuukaudessa lisättävillä ravinnepuikoilla. Lue huonekasviravinteiden annosteluohjeet aina pakkauksesta ja noudattaa niitä.

Näin hoidat kevään suosikkikasveja

Alokasia eli juurakkovehka viihtyy ikkunalla, johon paistaa vain aamu- tai ilta-aurinko. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta älä jätä vettä seisomaan aluslautaselle.

Kultaköynnös on helppohoitoinen huonekasvi, joka viihtyy valossa, mutta myös hieman sisemmällä huoneessa. Se viihtyy tavallisessa kukkamullassa, mutta tee ruukun pohjalle salaojitus kevytsorasta, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu pois ruukusta.

Peikonlehti kaipaa säännöllistä kastelua, eikä sen multa saa koskaan päästä täysin kuivaksi. Peikonlehti viihtyy itä- ja länsi-ikkunalla ja hajavalossa myös sisemmällä huoneessa. Suuret lehdet on hyvä puhdistaa pölystä vuoden ympäri.

Perhosorkideaa kannattaa kastella kerran viikossa upottamalla ruukku huoneenlämpöiseen veteen noin 15 minuutiksi. Lannoita orkideaa lisäämällä kasteluveteen orkidearavinnetta. Se tarvitsee ruukkuun männynkaarnaa, hieman biohiiltä sekä kuitupitoista turvetta tai rahkasammalta.

Rahapuun voi tappaa liikakastelulla. Mehevät lehdet varastoivat vettä, ja kasvi kestääkin mullan kuivumisen kastelujen välillä. Rahapuu voi istuttaa kaktusmultaan, joka kuivuu tavallista multaa nopeammin kastelun jälkeen. Rahapuulle riittää mullanvaihto parin vuoden välein

Silkkimaija on viihtyessään nopeakasvuinen viherkasvi, joka tarvitsee säännöllistä kastelua ja vuosittaisen mullanvaihdon. Pidä isot lehdet puhtaana pölystä suihkuttelemalla kasvia säännöllisesti.