Muutto toiselle paikkakunnalle työn perässä ei houkuttele yli 50-vuotiaita. Avoimena olevat työpaikat jäävät usein eri paikkakunnille kuin työhankijat.

Nordea selvitti suomalaisten halukkuutta vaihtaa koti ja muuttaa työn perässä, jos  oma työ loppuisi. Muuttohalukkaita oli kolmasosa suomalaista. Valmiimpa oli nuoret, vähinten halukkaita muutolle olivat yli 50-vuotiaat. Yli 40 prosenttia vastnneista ilmoitti, ettei olisi valmis muuttamaan.

”Halukkuus muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle heikkenee vanhemmissa ikäryhmissä. Tämä tuo haasteita yhteiskunnan työllisyyspolitiikkaan, sillä näissä samoissa ikäryhmissä myös erityisesti pitkäaikaistyöttömyys on korkeampaa. Avoimia työpaikkojakin kuitenkin on edelleen, mutta ne sijaitsevat monesti eri paikkakunnilla kuin työttömät työnhakijat”, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Kostiainen peräänkuuluttaa kannustimia, joiden avulla ihmisiä autettaisiin muuttamaan työn perässä.

”Vaihtoehtoina voisi olla varainsiirtoveron alentaminen, liikkumisavustuksen laajentaminen sekä työn vastaanottovelvoitteen kiristäminen.”

Asumismenoista selvitään paremmin kuin keväällä

Lähes neljä viidestä suomalaisesta selviytyy kyselytutkimuksen mukaan asumismenoistaan entiseen tapaan. Huhtikuussa vastaavassa kyselyssä määrä oli kolme neljäsosaa. Hankaloitumista asumismenoista selviytymisessä kokevat edelleen etenkin 18– 34 -vuotiaat ja vuokralla asuvat.

”Korona ei ole muuttanut suomalaisten asumisen unelmia tai vienyt mahdollisuuksia vaihtaa asuntoa tarvittaessa. Pankkien keväällä tarjoamat joustot ovat helpottaneet arkea ja näkymät ovat nyt positiivisemmat. Tämä näkyy toki lainatiskeilläkin, uusien asuntolainojen kysyntä on jatkunut vilkkaana kesän alusta lähtien”, Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoo.

Myös oman omistusasunnon arvon kehittymiseen suhtaudutaan positiivisemmin kuin keväällä. Nyt suurin osa uskoo asuntonsa arvon säilyvän ennallaan,