Valaistuksella on suuri merkitys jaksamiseen, hyvinvointiin ja kodin viihtyisyyteen. Himmeen valaisinsuunnittelija Timo Niskasen kertoo, kuinka parannat kodin valaistusta ja otat siitä kaikki tehot irti.

1 Ota kaikki irti luonnonvalosta

Luonnonvalolla on tärkeä rooli kodinvalaistuksessa. Mieti eri toimintojen ja huonekalujen sijoittelu kotona niin, että huomioit luonnonvalon. Sijoita keittiön pöytä ja työpöytä ikkunan eteen, jolloin saat sekä maksimaalisen hyödyn valaistuksesta että mukavan näkymän. Satsaa eteisen valaistukseen, jotta kotiin tullessasi ei tunnu, että saapuisit pimeään kellariin.

2 Suosi valopisteitä, korosta kaunista

Valaise koti useilla erilaisilla valaisimilla, näin valaistus sopeutuu vaihtuviin tilanteisiin ja luo tunnelmaa. Jos teet töitä kotona, suuntaa valoa työpöydälle. Kun siivoat, on hyvä nähdä kaikki nurkatkin. Tunnelman luomiseksi valaistuksella voi korostaa asunnon kauneimpia puolia ja jättää toisarvoiset asiat valaisematta. Hyödynnä myös älyvalaistuksen tuomat mahdollisuudet valojen himmentämiseen, sävyn muuttamiseen tai sammuttamiseen.

”Omasta kodistani ei löydy älyvalaistusta, vaan valaistusta muunnellaan valaisimia sytyttämällä ja sammuttamalla. Valon värinä käytämme 2700 Kelvinin lämpimän valkoista valoa. Ruokapöytien yläpuolella on useamman valaisimen ryhmät, jotka luovat pöydistä oman tilansa tilan sisään. Olohuoneen katossa oleva plafondi on harvoin päällä. Tilan valaisussa käytämme yleensä jalka- ja pöytävalaisimia sekä pöydän yläpuolelle sijoitettuja valaisimia”, Timo Niskanen kertoo.

3 Kynttilän värilämpötila edistää rauhoittumista

Elävää tulta on kiehtova katsoa, olkoon tuli nuotiossa, takassa tai kynttilässä. Kynttilän valon värilämpötila on melko lähellä auringonlaskun väriä, ja ne molemmat ovat todistetusti rauhoittavia ja tunnelmallisia.

4 Suuntaa valo oikein

Tärkein asia valaisinta valitessa on, että se ei saa häikäistä. Häikäisyä aiheuttavat valopisteet, jotka ovat selvästi ympäristöään kirkkaampia. Häikäisemättömän valaisimen tunnistaa siitä, ettei valaisimen valonlähde näy paljaalla silmällä. Häikäisyä estävät valaisinten erilaiset varjostimet, jotka peittävät valonlähteen.

Makuuhuoneessa sänkyjen viereen on hyvä sijoittaa valaisimet, jotka suuntaavat valoa haluttuun suuntaan. Sängyssä lukemiseen soveltuvat seinä-, pöytä-, riippu- ja jalkavalaisimet.

5 Heijasta tekstiileistä lisää valoa

Käytä hyväksi eri korkeuksille sijoitettuja ja eri suuntiin suunnattuja valaisimia. Valon suunnasta riippuu, kuinka ympäristön pinnat tulevat esille. Tärkeässä asemassa ovat myös ympäristön materiaalit. Vaalea väri heijastaa valoa paremmin kuin tumma. Tasainen pinta valaistuu yleensä melko tasaisesti. Pinta, jossa on muotoja, luo myös varjokohtia. Suoraan ylhäältä tuleva tasainen valo tekee tilasta mielenkiinnottoman, koska valon ja varjon välisiä jännitteitä ei ole.

”Kodin tekstiileillä voi vaikuttaa valaisuun. Omassa kodissani esimerkiksi sängyissä olevat tekstiilit heijastavat kauniisti valoa ympäristöönsä. Kodissani sekä aikuisilla että lapsilla on sänkyjen vieressä lukuvalaisimet, jotka antavat lukuvalon lisäksi miellyttävää tunnelmavaloa silloin, kun niiden ääressä ei lueta tai oleilla”, kertoo Niskanen.

Lue lisää TM Rakennusmaailman artikkeleista:

Valot päälle – Hyvin suunniteltu valaistus toimii myös ihmisen vanhetessa