Omakotitalon piha on helppo valaista kausivaloilla, mutta miten tuoda valoa ja samalla viihtyisyyttä kerrostalopihaan? Valosuunnittelija Mia Erlin kertoo, miten kerrostalon pihapiiri kannattaa valaista, jotta se kutsuu viettämään aikaa myös talven hämärässä.

Hyvällä valaistuksella pihasta tehdään paitsi turvallinen ja käytännöllinen myös houkutteleva. Tarkoitus ei ole valaista pihaa samannäköiseksi kuin se on päivällä, vaan parhaimmillaan valaistus tarjoaa asukkaille elämyksiä hämäriin iltoihin.

Erlinin mukaan yksi tyypillisimmistä virheistä on se, että valitaan väärä valaisin, joka ei valaisekaan sitä mitä halutaan. Lisäksi värilämpötilan miettiminen on tärkeää, koska juuri se luo tilaan tunnelmaa. Erityisesti uusien ledien kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei valo ole liian kylmää.

”Piha voi näyttäytyä pimeän aikaan ihan uudessa valossa!” sanoo valosuunnittelija Mia Erlin WSP:stä.

Näin valaiset kerrostalopihan viihtyisäksi

1 Valaise pihan helmet
Kiinnostavan ja viihtyisän pihasta saa tuomalla valon avulla esiin sen kauneimmat kohdat, hienot istutukset tai komeimmat puut. Esimerkiksi leikkipaikalla voi olla nappi, jota painamalla saa lisättyä valoa. Oleskelualueella tai grillipaikalla voi käyttää apuna valaistuksen ohjausta: valon määrä lisääntyy, kun tilaan astuu.

2 Tee kestäviä valintoja
”Valaisimet itsessään ovat suurimmaksi osaksi onneksi jo energiatehokkaita, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että tehdyt ratkaisut ovat visuaalisesti pitkäaikaisia.” Pihavalaistus kutsuu asukkaita viettämään enemmän aikaa yhteisellä pihalla, mutta jo valaistuksen suunnitteluun osallistuminen voi olla naapurustoa yhdistävä projekti. Apuna voi käyttää esimerkiksi 3D-malleja, jotka tekevät suunnittelusta helpompaa ja hauskaa.

3 Luo pieniä katseenvangitsijoita jäälyhdyillä

Jäälyhdyt tuovat kaunista valoa pimeälle pihalle. Perinteinen jäälyhty on helppo tehdä: tarvitset vain vettä, ämpärin ja muutaman pakkasasteen.

4 Valopuut valaisemaan sisäänkäyntejä

Kauniit valopuut voi laittaa valaisemaan kerrostalorappujen sisäänkäyntejä niin ulkona tai sisällä oven edessä. LED-valopuut voivat palaa vaikka koko yön, jolloin kotirappuun on kiva tulla pimeälläkin.

5 Anna lasten leikkiä valoilla

Mikä olisi jännempää kuin iltapimeällä leikitty kuurupiilo, jossa taskulamput luovat valoa ja paljastavat piilossaolijan? Samalla lapset saavat leikkiä ja muut nauttia taskulamppujen villinä valektavista kirkkaista valokeiloista.

6 Led-valonauhat reunustamaan piha-aitaa

Kuten omakotitaloissa, voi kerrostalonkin pihapiirin koristaa aitojen tai pensaiden reunoille ja siimekseen pujotetuilla led-valonauhoilla.

Lisää pihapiirin viihtyisyyttä lisääviä vinkkejä löydät YIT:n sivuilta, jonne on koottu YIT:n lahja 100-vuotiaalle Suomelle – enemmän elämää pihapiireihin.