Moni Suomen yli miljoonasta omakotitalosta on rakennettu useampi vuosikymmen sitten. Edessä on pian käyttövesi- ja viemäriputkien remontti, jolle pitäisi löytää tekijä. Mitä putkiremonttifirman valinnassa pitää huomioida?

Vanhentuvan rakennuskannan myötä voimakkaasti nouseva korjausrakentamisen tarve houkuttelee alalle myös kokemattomia tekijöitä. Koska kilpailu on kovaa, saattaa yritys tarjota palveluja varsin edullisesti pärjätäkseen kilpailussa isojen firmojen kanssa. Rahan ei kuitenkaan kannata antaa ratkaista urakoitsijan valintaa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n mukaan urakoitsijan valinnassa tärkeitä valintaperusteita ovatkin osaaminen ja kokemus. Edullista hintaa tärkeämpi asia on urakoitsijan pitkä puhdas yrityshistoria sekä kokemus ja referenssit vastaavista työkohteista.

”Muuten riskinä on, että aikataulut venyvät, laatuasiat ovat retuperällä ja lakisääteiset velvoitteet ovat hoitamatta. Pahimmassa tapauksessa työ jää kesken”, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Hinnoissa hajontaa

Jokainen remontti on yksilöllinen tapauksensa, eikä yleisiä kustannusarvioita voi esittää. Omakotitalon putkiremontissa vesijohdot uusitaan ja viemäriputket joko korjataan tai uusitaan. Remontin yhteydessä on myös hyvä tilaisuus vaihtaa vesikalusteet energiatehokkaampiin, tehdä pintaremonttia ja parantaa talon lämmitysjärjestelmää. Kaikki nämä vaikuttavat remontin hintaan.

Jos kilpailutilannetta ei ole, hinta saattaa nousta merkittävästi remontin arvoa korkeammaksi.  Talonomistajan kannattaakin selvittää alueen hintataso pyytämällä remontista useita tarjouksia.

Putkiremontin työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Sen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2 400 euroa henkilöä kohti ja puolisot voivat yhdessä tehdä 4 800 euron vähennykset.

Putkistosaneerauksia myydään myös kotimyyntinä. Tarjoukset kannattaa käydä urakoitsijan kanssa yksityiskohtaisesti läpi: taustoihin ja sopimusehtoihin kannattaa perehtyä rauhassa. Kotimyynnissä kuluttajalla on oikeus peruuttaa kauppa 14 vuorokauden kuluessa.