Kiinteistövälittäjien mukaan asuntokaupoilla ovat nyt liikkeellä tositarkoituksella kotia etsivät ostajat. 

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa noin 35 prosenttia vähemmän verrattuna viime vuoteen. Säästöpankkiryhmän Sp-Kodin mukaan kysyntä on kuitenkin noussut huhtikuun puolenvälin jälkeen viime vuotta selvästi korkeammalle tasolle. Heidän mukaansa toukokuun ensimmäisellä viikolla tehtiin lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Uusia asuntoja tarjotaan kuitenkin nyt vähän kaupaksi. Myös uudisasuntojen kysyntä on lähes pysähtynyt koronapandemian aikana.

”Välittäjämme eri puolilta Suomea kertovat, että käytettyjen asuntojen kysyntä on kasvanut voimakkaasti huhtikuusta lähtien. Yksityisesittelyjen määrä ja asiakkaiden yhteydenotot esimerkiksi Etuovi.comin kautta ovat lisääntyneet huomattavasti. Haasteena on, ettei uusia kohteita tule nyt riittävästi myyntiin vastaamaan kasvaneeseen kysyntään, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

”Jos käytettyjen asuntojen uusien myyntikohteiden määrä pysyy jatkossakin yhtä alhaisella tasolla, olemme pian tilanteessa, jossa joudumme myymään uutta kotia etsiville eioota. Asuntojen kierto on jo hidastunut, vaikka kysyntä on huipussaan.”

Hinnat nousivat pk-seudulla

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 huhtikuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla kaksi prosenttia ja laskivat saman verran muualla maassa. Maaliskuuhun verrattuna hinnat pysyivät lähes ennallaan pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa.

Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta huhtikuussa Helsingissä oli 4 800 euroa, Turussa 2 069 euroa ja Tampereella 2 600 euroa.

”Kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat tällä hetkellä kohtuullisen hyvällä tasolla. Omakotitalot ja kesämökit käyvät tällä hetkellä erityisen hyvin kaupaksi. Niitä kysytään paljon, myös pienemmiltä paikkakunnilta eri puolilla Suomea”, Rantanen kertoo.