Asuntomarkkinat ovat kiinteistönvälittäjien mukaan kääntyneet selkeästi parempaan suuntaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kevät tuo asuntokauppaan valoa ja kaikki mittarit ovat nyt selkeästi paremmat kuin kolme kuukautta sitten.

”Suora korrelaatio talouden kehitykseen ja pörssikursseihin on nähtävissä ja tuo nousua asuntokaupan kysyntään hitaamman vuodenvaihteen jälkeen”, kommentoi kiinteistönvälittäjien liiton SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Eniten uskotaan nouseviin hintoihin pääkaupunkiseudun ja Turun seudun markkinoilla. 77 % SKVL:n jäsenvälittäjistä uskoo, että kerrostaloasuntojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan.

Hyvää virettä pikkukaupungeissa

Mutta välittäjien mukaan myös monet pienemmät kaupungit ympäri Suomea elävät positiivisessa vireessä. Laaja uudistuotanto on tuonut vipinää myös vanhojen asuntojen kauppaan ja erityisesti uudemmat talot ja asunnot ovat erittäin kysyttyjä.

Taloissa, joissa suuret remontit ovat edessä, hinnat ovat laskussa ja tämä on ehkä tullut monille ikääntyville myyjille yllätyksenä, kun suunnitellaan muuttoa esimerkiksi uusiin kerrostaloasuntoihin. Mutta välittäjien ennusteen mukaan esimerkiksi paljon mediassa esiintyneessä Kainuussa on poikkeuksellisen hyvät näkymät tulevasta keväästä.

Huonot vakuusarvot jarruna

Pankkien tiukka linja kiinteistöjen ja huoneistojen vakuusarvoihin pienemmillä paikkakunnilla heikentää selvästi ensiasunnon ostajien asemaa lainaneuvotteluissa.

Omakoti- ja rivitalojen kysyntä ennallaan

Rivitalojen kysyntä jatkaa nousuaan. Erityisesti kasvukeskusten läheisyydessä kysyntä on selvästi noussut. Hintakehitystä jarruttaa se, että iso osa rivitalokannasta on 70-80-luvulla rakennettua ja niissä lähestyvien remonttien kustannukset estävät keskihintojen nousun. Uudemmissa rivitaloissa odotetaan hintojen loivaa nousua.

Omakotitalojen keskihintakehityksen nousupiikin odotetaan taittuvan. Esimerkiksi sähkön siirtohinnan voimakkaat korotukset alkavat näkyä suorasähkölämmitteisten talojen hinnoissa. Omakotitaloissa on kaikilla alueilla selvästi nousevaa kysyntää uudemmista keskikoon taloista kasvukeskusten tuntumassa. 67 % välittäjistä uskoo siihen, että omakotitalojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan. Kevät ja kesä ovat myös rivi-, pari- ja omakotitalojen vilkkainta kaupankäyntiaikaa.

Vuoden 2019 loma-asuntomarkkinaennuste

”Vuoden 2018 hienot kesäsäät näkyvä nyt selvästi loma-asuntokaupassa”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Kysyntä on herännyt aiemmin kuin normaali vuosina. Nuoremmilla ostajilla matkustaminen kilpailee vahvasti kotimaan lomailun kanssa ja heikentää omalta osaltaan ostajien määrää. Toisaalta ympäristöajattelu nostaa seuraavina vuosina kotimaan lomailuvaihtoehtoja.

Keskimäärin loma-asuntojen kysynnän odotetaan nousevan loivasti tai pysyvän ennallaan. Savo ja Pohjois-Karjala ovat selvässä nousussa. Kaikki välittäjät uskovat, että kysyntä paranee tai pysyy ennallaan alueella.

Perinteiset mökkialueet rannikolla kasvukeskusten lähistöillä ovat edelleen suosittuja. Erityisesti etelä- ja lounaisrannikko sekä Savo ja Pohjois-Karjala ovat suosittuja.

Kysyntää on hyvin varustelluista mökeistä

Mökin ostaja on erittäin valikoiva. Lautamökki tai mummonmökki sisämaassa ei tällä hetkellä ole ostajien kiinnostuksen kohteena. Jätevesilain määräysten astuminen voimaan loppuvuonna lisää ostajien halua hankkia valmiiksi varusteltuja mökkejä.

Tämä tuo luonnollisesti ostajille loistavia tilaisuuksia, jos vaatimustaso ei ole kovin korkea – hintataso laskee kysynnän puuttuessa. Hyvin varusteltujen, halutuilla alueilla sijaitsevien mökkien hinnoissa on näkyvissä loivaa nousua tai ennallaan pysymistä hyvän kysynnän mukana.

Vanhemmat huonompikuntoiset mökit hyvissä sijainneissa ovat ostajille vaihtoehtoja, jos etsitään hyvää tonttia uudelle rakennukselle.