Kiinteistönvälittäjien palkkioprosentit laskivat välityspalkkiovertailun mukaan viime vuonna. Asunto-osakkeiden välityksestä pyydettiin keskimäärin 4,10 ja kiinteistöistä 4,29 prosentin palkkiota.

Ammattimaisen kiinteistönvälityksen hinnat putosivat 0,05 prosenttiyksikköä vuoden tarkastelujaksolla, välityspalkkiovertailun tiedote kertoo. Kuluttajilta pyydetty keskiarvopalkkio oli asunto-osakkeiden kohdalla 4,10 prosenttia viime joulukuussa, ja lukema sisältää arvonlisäveron. Alin palkkiprosentti eli 3,50 oli Kuopiossa ja korkein Lappeenrannassa 4,42.

Kiinteistöjen kuten omakotitalon arvonlisäverollinen palkkioprosentti koko maan tasolla oli 4,29 viime joulukuussa. Alin kiinteistönvälitysprosentti kuluttajan kiinteistölle oli Kuopiossa 4,29. Korkein kiinteistönvälitysprosentti kiinteistölle eli 4,58 oli Hämeenlinnassa.

Suurin kaupunkikohtainen välityspalkkion lasku oli Joensuussa. Viime vuonna kiinteistönvälittäjän välityspalkkio laski kaupungissa asunto-osakkeissa 0,18 prosenttiyksikköä, ja kiinteistöjen kohdalla 0,19 prosenttiyksikköä.

Välittäjällä LKV-pätevyys

Kiinteistönvälityksen välitysliikelaki vaatii 1.1.2016 alkaen ammattipätevyyttä. Lain mukaan jokaisen suomalaisen välitystoimipisteen myyntihenkilökunnalla tulee olla LKV-kokeessa osoitettu ammattipätevyys. Vähintään puolella myyjistä on oltava hyväksytysti suoritettu tutkinto. Lain noudattamatta jättäminen voi johtaa rekisteristä poistamiseen.

Asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä on ammattimaisessa kiinteistönvälityksessä lain mukaan erikseen omat prosenttinsa. Karkea jako on, että asunto-osakkeita ovat tavanomaisimmin kerrostaloasunnot, rivitalot ja paritalot. Omakotitalot ovat normaalisti kiinteistöjä.

Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita ja siten tässäkään julkistuksessa ei ole kyse vapaa-ajan asuntojen välityshinnoista.

Kiinteistönvälityksen listahintoja

Palvelu seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten kiinteistönvälityksen listahintoja. Hinnat ovat merkintäasetuksen ja lain mukaan julkaistuja. Koko maan keskiarvoon vaikuttivat kaikkiaan 168 paikkakuntaa ja niissä hintansa ilmoittavat, syntyvät, toimivat ja lakkaavat välitysyritykset hintoineen.

Palvelusta on löydettävissä ajantasaisesti asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut.

Kiinteistönvälittäjien välityspalkkiovertailu löytyy sivulta https://www.asuntojenmyynti.fi.  Tiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan palveluun.