Mökkihuussi kannattaa nyt valmistella talveen, jotta sekä satunnainen talvikäyttö että käymäläjätteen kompostointi sujuvat ongelmitta.

Pakkanen jäädyttää satunnaisessa käytössä olevan kuivakäymälän säiliössä olevat jätteet. Jos jätteet jäätyvät, on säiliön tyhjentäminen hankalaa. Varmista siis, että talven aikaiset jätökset mahtuvat käymäläsäiliöön ja tyhjennä säiliötä tarpeellinen määrä. Jos mökillä ei käydä tavella, voi huussin jättää syksyllä tyhjentämättä.

Jos mökillä on käytössä kompostoiva käymälä, muista asettaa korvausilmaventtiili talviasentoon ja tyhjentää suotoneste- tai virtsasäiliö.

Talvella kuiviketta on hyvä käyttää enemmän kuin kesällä. Kompostikäymälään voit myös asentaa lämmittimen, jonka avulla kompostimassan saa sulatettua helposti.

Hyödynnä kompostijäte puutarhassa

Kauttaaltaan lämpöeristetystä kompostikäymälästä tyhjennettävä komposti voidaan käyttää sellaisenaan maanparannukseen koristekasveille. Syötäville kasveille kopostijätettä voi käyttää, kun sitä on ensin jälkikompostoinut vähintään vuoden ajan. Käymäläjätekompostorissa  on oltava kansi ja pohja, jotta sadevesi ei pääse huuhtelemaan ravinteita kompostista.

Keväällä käymäläjätekompostin voi laittaa kasveille 2-5 cm katekerroksena. Kevätlevitys on syyslevitystä suositeltavampaa, sillä syksyllä on vaarana, että ravinteet huuhtoutuvat pois talven aikana.

Kuivakäymälästä kerättävät nesteet voi hyödyntää lannoitteena tai kompostiherätteenä. Nekin kannattaa hyödyntää puutarhassa vasta keväällä ja varastoiva talven ajaksi tai kastella niillä syksyn lehtikomposti. Käymälän nesteet kiihdyttävät kompostin toimintaa.

(Lähde: Biolan)