Talvikäytössä olevilla mökkeillä on syytä varmistaa, että myös huussi on valmis talven tuloon. Ulkohuussissa pakkanen jäädyttää satunnaisessa käytössä olevan kuivakäymälän säiliössä olevat jätteet.

Kuivakäymälän jätteiden jäätymisen vuoksi sen tyhjentäminen on talvella hankalampaa kuin kesällä. Jos mökillä käydään ympäri vuoden, kannattaa syksyllä varmistaa, että talven aikaiset jätökset mahtuvat käymäläsäiliöön. Jos mökillä ei käydä talvella, voi huusin jättää tyhjentämättä.

Tyhjennysjäte kasveilla tai kompostoitavaksi

Kauttaaltaan lämpöeristetystä Kompostikäymälästä tyhjennettävä komposti voidaan käyttää sellaisenaan maanparannukseen koristekasveille. Jos haluat antaa sitä kasvimaalle tai muille syötäville kasveille, käymäläkompostia jälkikompostoidaan vähintään vuosi.

Jos käymälälaite ei varsinaisesti kompostoi, on tyhjennettävä jäte aina kompostoitava. Käymäläjätekompostorissa tulee olla sekä kansi että pohja, ettei sadevesi pääse huuhtelemaan ravinteita kompostista.

Keväällä käymäläjätekompostin voi levittää kasvien tyvelle 2-5 cm katekerroksena. Syksylevityksen vaara on, että arvokkaat ravinteet huuhtoutuvat talven aikana. Siksi kevätlevitys on suositeltavampi.

Käymälän nesteet sopivat kompostiherätteeksi

Kuivakäymälästä kerättävät nesteet sopivat lannoitteeksi tai kompostiherätteeksi. Nyt syksyllä kasveja ei kannata enää lannoittaa typpipitoisilla käymälänesteillä, vaan nesteet varastoidaan kevääseen. Sen sijaan niillä kannattaa kastella syksyn lehtikomposti.

Käymälän nesteet kiihdyttävät kompostin toimintaa ja käymälänesteiden ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.

Vinkit antoi Biolan.