Puutarha on hyvä valmistella talven tuloon jo loka-marraskuussa. Hedelmäpuut tarvitsevat suojauksen jäniksiltä ja kylmänarat kasvit pakkaselta.

Hedelmäpuut ja pensasmustikka maistuvat talvella jäniksille, hirville ja peuroille, jotka pääsevät talvella puutarhaan. Siksi hedelmäpuut kannattaa suojata verkkoaidalla, nuoret hedelmäpuut lisäksi runkosuojalla myyriä vastaan. Pensasmustikan päälle voi laittaa reilun keon tuomenoksia, joiden haju hämää jäniksiä.

Ikivihreät kasvit kärsivät kuivattavasta kevätauringosta. Niille ynpärille kannattaa jo syksyllä rakentaa kehikko, johon varjostusverkko on helppo kiinnittää keväällä. Varjostusta kaipaavat alppiruusut, kartiovalkokuuset, sypressit sekä nuoret tuijat ja tuiviot. Verkon tai kankaan sijasta varjostukseen voi käyttää havuja, mutta ne kannattaa laittaa kasvien päälle vasta kun lämpötila on pysyvästi pakkasella.

Puutarha tarjoaa lehdet ravinteeksi

Aja ruohonleikkuri tyhjäksi polttoaineesta ja murskaa samalla viimeiset puista pudonneet lehdet nurmikolle. Vain peittävän katteen muodostavat isot lehdet, kuten vaahteranlehdet, on syytä poistaa, kevyet koivunlehdet ovat keväällä hyvää ravinnetta nurmikolle.

Lehtiä voi myös kasata talvenarkojen perennojen juurelle tai suojata niitä hiekalla tai talvensuojaturpeella. Sekin kannattaa tehdä vasta sitten, kun maa on pysyvästi pakkasella. Muutoin kasvien juuria voi uhata home.

Muista myös tyhjentää ja irrottaa puutarhaletku, jotta letkuun jäätyvä vesi ei pääse sitä talvella hajottamaan.

Huussi talven lepoon

Ulkohuussissa pakkanen jäädyttää satunnaisessa käytössä olevan kuivakäymälän säiliössä olevat jätteet. Jäätymisen takia huussin tyhjentäminen on hankalampaa kuin kesällä. Jos mökillä käydään ympäri vuoden, kannattaa syksyllä varmistaa, että talven aikaiset jätökset mahtuvat käymäläsäiliöön. Jos mökki ja huussi eivät ole talvikäytössä, voi huussin jättää syksyllä tyhjentämättä.

Syksyllä käymälästä tyhjennettävä kiinteä jäte kannattaa säilöä kevääseen kannellisessa kompostorissa tai muuten sadevedeltä suojattuna.

Muista myös kääntää kompostikäymälän korvausilmaventtiili talviasentoon ja tyhjentää suotoneste- tai virtsasäiliö, ettei se halkea jäätyessään.

Lue lisää:

Huolla kesämökki syyskuntoon

Väärä talvisäilytys voi pilata työkalujen ja puutarhakoneiden akut