Älyvalaistus ei ole enää vain hifistelijöiden hommaa, vaan älyvalon hyödyt saa kotiin jo pienelläkin satsauksella. Älyvalaisimia on saatavana niin sisä- kuin ulkokäyttöön.

Älyvalaisimissa on paljon ominaisuuksia, joista yksi helpoiten huomattavista on valon värin portaaton säätömahdolliusuus. Värivaihtoehtoja voi olla miljoonia, ja värin valinta ja sävyn portaaton säätäminen onnistuvat helposti kotisohvalla istuen joko kaukosäätimellä, älypuhelimella tai tabletilla.

”Valaisimista voi ryhmitellä eri huoneisiin ryhmiä, joiden säätäminen onnistuu kerralla. Suosikkisäädöt voi tallentaa valmiiksi. Näin huoneen tunnelmaa voi muuttaa napin painalluksella, esimerkiksi rentouttavan keltaisesta romanttisen punaiseen”, kertoo Prisman valikoimapäällikkö Anne Vallius-Laaksonen.

Esimerkiksi Prisman valikoimissa olevissa Eglo Connect -valaisimissa valkoisen sävyä voi säätää portaattomasti 2700–6500 kelvinin välillä.  Alle 3000 kelvinin valo koetaan lämpimänä, 4000 kelvinin neutraalina ja yli 4500 kelvinin kylmänä. Päivänvalon raja on 6000 kelviniä. Valon kirkkauden säätäminen on hyvä ominaisuus, sillä valaistuksen tarve vaihtelee tilanteiden mukaan.

Vaikuta virkeyteen

Valo vaikuttaa ihmisen vireystilaan, hyvinvointiin ja suorituskykyyn. Valon määrällä ja laadulla voi myös vaikuttaa vuorokausirytmin muodostumiseen. Hämärässä ja pimeässä aivojen käpylisäke erittää unihormonina tunnettua melatoniinia. Kirkkaassa valossa lisämunuaisen kuorikerros taas erittää stressihormoni kortisolia, jolloin verensokerin lisääntyminen antaa energiaa.

Valon värillä on myös biologisia vaikutuksia. Sinisävyinen valo pysäyttää melatoniinin tuotannon tehokkaimmin, jolloin kylmempi sävyinen valo auttaa pitämään työvirettä yllä. Lämpimiä keltaisen ja punertavan valon sävyjä pidetään rentouttavina.

Lisää kodin turvallisuutta

Älyvalaistus auttaa myös parantamaan kodin turvallisuutta. Lomamatkan aikana valot voi säätää syttymään ja sammumaan epäsäännöllisesti, ja niitä voi hallita etänä kodin ulkopuolelta sovelluksen avulla.

Ulkokäyttöön soveltuvat älyvalaisimet voi varustaa liiketunnistimella, jotka syttyvät sen mukaan kun ne havaitsevat liikettä. Näin ulkona on turvallisempaa kävellä pimeälläkin.