Kesäloma tietää usein pitkienkin aikojen poissaoloa kotoa. Jotta kotiin palatessa ei vastassa ole haiseva yllätys, kannattaa ennen lomareissulle lähtemistä huolehtia, että pesualtaat ja lattiakaivot ovat puhtaat.

Haisevat viemärikaasut saattavat olla sinua vastassa, kun palaat pitkältä kesäreissulta. Jotta ikävältä yllätykseltä välttyy, kannattaa huolehtia, että viemärit eivät pääse kuivumaan poissaolon aikana. Vesilukossa oleva pieni vesimäärä estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Viemäripisteiden käyttö pitää vesimäärän riittävänä, mutta käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi haihtuu aikaa myöten, erityisesti lämpimillä ilmoilla. Lisäksi lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista.

Kun vesilukko kuivuu, viemärikaasut pääsevät leviämään asuintiloihin. Hajuhaitat voi välttää helposti laittamalla viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin.

”Sen sijaan kehotan luopumaan vanhan kansan vinkistä, jossa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon. Viemäriin ei saa laskea öljyä eikä muitakaan rasvoja, sillä ne tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta”, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

Puhdista lattiakaivot säännöllisesti

Hajua voi tulla myös vesilukkoon jääneistä epäpuhtauksista. Hajuhaittoja esiintyy varsinkin pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia. Lattiakaivot kannattaakin pestä säännöllisesti.

Usein riittää, kun nostaa lattiakaivon ritilän pois ja puhdistaa näkyvissä olevan pesän. Mikäli viemäri ei vedä kunnolla tai haisee normaalissakin käytössä, kannattaa pyytää LVI-ammattilainen apuun.