Töhröiset telanjäljet, söhröt rajaukset, valumat ja pälvet sekä siveltimenkarvat seinissä eivät asunnon tasoa nosta. Jälkikäteen ajatellen olisi kannattanut hiukan treenata ja keskittyä hommaan paremmin, ajattelee moni helpolta näyttäneeseen maalaushommaan ryhtynyt.

Ei-ammattilaisella on kodin maalaustöihin kolme vaihtoehtoa. Hän voi palkata ammattilaisen tai heittäytyä itse kylmiltään maalaustöihin. Kolmas tapa on paneutua asiaan tietoa etsien ja edetä alkuun omaa kädenjälkeä tarkkaillen ja harjoitellen.

Kotoa ­maalikauppaan lähtiessä mielessä oli ehkä vain tietty kiva väri, mutta pelkästään sillä tiedolla ei päästä haluttuun tulokseen. Lopputulokseen vaikuttaa myös pintojen tuntemus, pohjatyöt, maalausjärjestys ja muut työkäytännöt.

Perusasiat on helppo ottaa haltuun ennen telaan tarttumista, sillä tietoa on tarjolla runsain mitoin maalifirmojen verkkosivuilla, YouTubessa ja alan liikkeissä. Tieto on yleensä tarjottu muodossa ”tee näin” ja ”näin onnistut”. Omiin kykyihinsä epäluuloisesti suhtautuva hyötyy kuitenkin myös täsmätiedosta, joka paljastaa kotimaalaria kampittavat tyypilliset sudenkuopat.

Maalauksen marssijärjestys

”Maalia valittaessa ensimmäiseksi pitää ajatella sitä, mihin tilaan maali tulee. Asiaa kannattaa miettiä tilojen käytön näkökulmasta eli mitä juuri sen tilan maalin täytyy meidän kodissamme kestää. Tärkeitä asioita ovat esimerkiksi pesun tarve ja millainen kulutus maali­pintaan kohdistuu”, opastaa Tikkurilan tekninen neuvoja Terhi Kohonen.

Sen jälkeen on aika pohtia ulkonäköseikkoja eli minkälaista väriä ja lopputulosta, esimerkiksi kiiltoa tai kuultavuutta tai peittävyyttä halutaan. Maalikaupoissa olevien maalien pintamallien selailu auttaa huomattavasti valinnan tekemisessä.

Pohjan ja pohjatöiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Maalattava alusta ja sen kunto vaikuttavat merkittävästi oikean tuotteen valintaan ja siihen, syntyykö lopulta kaunis ja hyvä lopputulos tai jotain ihan muuta.

”Pintojen pesu vanhaa käsittelyä kuluttavalla ja puhdistavalla maali­pesuaineella helpottaa useimmiten esikäsittelyjä huomattavasti. Jos pinnat jäävät kiillokkaiksi pesun jälkeen, ne vielä hiotaan himmeiksi. Sitten poistetaan hiontapöly, jotta maalille saadaan riittävä tartunta. Pesuaineella saadaan myös maalin tartuntaa heikentävät tai peräti estävät liat ja rasvat pois. Pelkästään pintoja hiomalla niitä ei saa pois!”

Harkiten ja harjoitellen taitavaksi

Työvälineet on valittava käytettävän maalityypin mukaan, jotta jäljestä tulisi hyvää. Yleisesti vesiohenteiset kalustemaalit ja -lakat levitetään keinokuitu­siveltimellä tai vaahtomuovi­telalla, liuote­ohenteiset maalit levitetään luonnonharjassiveltimellä. Kun seinäpinnoille halutaan mahdollisimman huomaamatonta telanjälkeä, Kohonen neuvoo valitsemaan lyhytnukkaisen telan.

Monista maalaustyötä avustavista tarvikkeista on paljon hyötyä, mutta vain jos niitä osaa käyttää. Joidenkin työvälineiden käyttöä pitää hieman harjoitella, kunnes saa parhaan työtavan juonesta kiinni.

Maalarinteipit pitää kiinnittää tiukkaan reunoistaan kiinni, jotta saadaan särmää rajaa. Teipit pitää poistaa varovasti ja heti maalaamisen jälkeen, kun maali on vielä märkää. Näin maali ei repeä teipin mukana eikä liimaudu alustaan kiinni. Maalikauppojen teippivalikoimiin kannattaa tutustua, sillä esimerkiksi tuoreen maalipinnan päälle on olemassa oma teippinsä.

Yleisesti ottaen paras lopputulos esimerkiksi seinäpinnoille syntyy kahden kerran pintakäsittelyllä. Siten väristä ja kiillosta tulee tasainen ja peittävä, samalla saavutetaan luvattu kulutuksen- ja pesunkesto.

Jos on vähän kokemusta maalaamisesta, ensin kannattaa kokeilla työn sujumista johonkin huomaamattomampaan paikkaan ja pintaan. Tyypillinen pulma on esimerkiksi raitaisuus. Silloin maalia on käytetty liian vähän tai telaa on painettu liian lujasti. Maalipurkin käyttöohjetta ja menekkitietoa kannattaa siis noudattaa. Jälki ei ole sitä mitä pitäisi, jos maalia pihistellään.

Mutkia oikomalla mokaa

Kotiaan maalaavat oikovat eniten pohjatöissä. Pintojen esikäsittely, rajaaminen, peittäminen ja ympäristön suojaaminen koetaan tylsäksi ja liian aikaa vieväksi. Oikomalla säästyy toki aikaa, mutta lopputulos on epäsiisti.

”Kaikkein tärkeintä on maalattavan pinnan puhdistaminen. Likaiseen pintaan maali ei tartu tasaisesti ja voi syntyä värivirheitä. Lisäksi tahrat saattavat alkaa kuultaa läpi”, kertoo maalarimestari Martti Kopisto Teknoksen tiedotteessa.

Olo- ja makuuhuoneessa seinän puhdistamiseen riittää usein vedellä kostutettu liina, mutta keittiön seinän rasvatahroihin tarvitaan maalinpesuainetta. Epätasainen seinä pitää lisäksi hioa ja naulanreiät kitata umpeen.

Kopisto vinkkaa myös maalausajankohdan merkityksestä. Vaikka nykyaikaiset vesiohenteiset maalit ovat lähes hajuttomia, esimerkiksi makuuhuone on hyvä maalata aamulla. Siten maalaus­mokaksi ei koidu päänkivistys vaan seinät ovat illalla nukkumaan mennessä kuivat.

Halpoihin työvälineisiin haksahtanut voi joutua manailemaan huonoa työn jälkeä. Luokaton laatu ei kestä myöskään käytössä eli halpa tulee kalliiksi, jos joka kerta on ostettava uudet välineet. Laadukkaat siveltimet ja telat kestävät oikein huollettuna jopa vuosikymmeniä.

”Nykyaikaiset keinokuitusiveltimet sopivat sisätiloissa käytettäville vesi­ohenteisille maaleille parhaiten. Luonnonkarvasiveltimet sen sijaan imevät itseensä vettä ja turpoavat, mikä vaikeuttaa maalaamista”, Kopisto vinkkaa.

Lue lisää:

TM Vertailu: Maalarinpesuaineet

TM Vertailu: Erikoismaalarinteipit

Näin valitset oikean siveltimen maalaamiseen

Älä tee näitä mokia maalatessasi