Ulkokynttilää tai edes pientä tuikkua ei kannata jättää palamaan ilman valvontaa. Avotuli on aina arvaamaton.

Vakuutusyhtiö If tutki ja testasi polttotestissä, mitä tapahtuu, kun ulkokynttilää poltetaan lyhdyssä ohjeiden vastaisesti ja jätetään ilman valvontaa. Avotuli on aina arvaamaton, joten sen ei kuulu koskaan palaa yksinään.

”Ifin vahinkotilastojen mukaan ulos valvomatta jätetty kynttilä aiheutti yhden tämän vuoden suurimmista tulipaloista, jossa asuinrakennus tuhoutui pahasti. Kynttilän aiheuttamat vahingot olisivat palovahingoista kuitenkin helpoiten estettävissä omalla toiminnalla”, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Yli puolet kynttilän aiheuttamista vahingoista sattuu marras-tammikuun aikana. Ulkotulta tai edes pienintä tuikkua ei kannata jättää sammumaan omia aikojaan.

Polta oikeankokoista ulkokynttilää

Lyhdyn sisälle kuuluu vain sinne tarkoitettu, oikeankokoinen kynttilä. Lyhtyyn ei saa laittaa ulkoroihua tai helposti syttyviä irtokoristeita. Polttotestissä väärin sijoitettu, liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä ja tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.

”Kynttilä pitää aina sijoittaa riittävän kauas asuinrakennuksesta. Kuistilla tai terassilla kaatuva kynttilä voi olla erityisen kohtalokas, sillä sisällä palovaroitin ei pysty reagoimaan ulkoa alkavaan paloon tarpeeksi ajoissa. Tuli ehtii nopeasti kattorakenteisiin ennen kuin palovaroitin huomaa vaaraa”, Utunen toteaa.

Turvallisin lyhty on vakaa

Metallirunkoinen lyhty havaittiin polttotestissä puurunkoista turvallisemmaksi, sillä vankemman rakenteen ansiosta tuuli tai eläin ei pääse kaatamaan sitä niin herkästi kuin puista lyhtyä. Kynttilän kaatuessa lyhdyn sisällä, metallirunkoisen rakenne ei syty puurunkoisen lyhdyn tavoin.

Myös lyhdyn ripustukseen kannattaa valita palamatonta materiaalia, esimerkiksi metallinen koukku. Polttotestissä juuttinarun petettyä lyhdystä pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa. Tulen päästyä irti ympärillä olevilla materiaaleilla on suuri vaikutus palon kehittymiseen.

Kynttilöillä ja lyhdyillä tunnelmointi on turvallista, kunhan perehtyy tuotteiden käyttöohjeisiin, kiinnittää huomiota sijoitteluun ja polttaa kynttilöitä valvotusti. Ulkotulia saa polttaa vain palamattomalla alustalla. Vahingon sattuessa suojeluohjeiden laiminlyönti voi pienentää vakuutuskorvausta.

Polttotestien tuotteet on valittu sattumanvaraisesti. Testeissä If ei käyttänyt tuotteita niiden mukana tulleiden turvallisuusohjeiden mukaisesti. Tämä polttotestaus ei ota kantaa tuotteiden turvallisuuteen, kun niitä käytetään tuotteiden mukana tulleiden käyttö- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti.

Lue lisää:

Kynttilän polttaminen huonontaa sisäilmaa ja voi olla jopa vaaraksi

Näin poltat ulkokynttilää turvallisesti

1. Ole läsnä, kun poltat kynttilää lyhdyssä. Huolehdi, että lapset ja lemmikit eivät jää avotulen kanssa keskenään. Sammuta kynttilä aina, kun poistut paikalta tai menet nukkumaan.

2. Suosi palamattomasta materiaalista valmistettua lyhtyä ja sijoita se vakaalle ja palamattomalle alustalle. Varmista, että kevyt lyhty ei pääse kaatumaan.

3. Pidä palava materiaali, kuten koristeet ja tekstiilit, kaukana lyhdystä.

4. Jätä kynttilästä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä saattaa aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään.

5. Varmista, että läheltä löytyy sammutuspeite tai käsisammutin tulipalon varalta. Sammuta kynttilä tukahduttamalla.