huonopiha

Pihanperustajan 10 virhettä – ja kuinka niiltä vältytään

Asuntoalueilla liikkuessa kannattaa katsella pihoja uteliaana ja ottaa opikseen. Virheitä ei kannata toistaa omassa pihassaan. Pihanperustaminen on urakka, joka nielee aikaa, rahaa ja hermoja. Useimmat pihanrakentamisen ongelmat johtuvat tiedonpuutteesta tai hutiloinnista.

Jos pihanrakentaminen aloitetaan väärästä päästä, eli kylvämällä ensitöikseen nurmikko ja istuttamalla pari pensasta, lopputulosta joutuu korjailemaan kenties loputtomiin. Kun käyttää riittävästi aikaa pihan suunnitteluun ja perustamiseen, lopputulos on kestävä ja helppohoitoinen.

Pihanrakentaminen käy kyllä harrastajaltakin, mutta ammattilaisen vinkeillä välttyy virheiltä. Listasimme pahimmat pulmat, joiden välttämiseksi vinkit löytyvät TM Rakennusmaailman numerosta 4/2010.

1. Ensin kylvetään nurmikko, sitten koetetaan päästä heinästä eroon.
Hyvin tavallinen virhe on kylvää nurmikko ensimmäisenä, ja vasta sen jälkeen mietitään muita istutuksia ja pihan toimintoja.

2. Ensin etupiha, sitten takapiha.
Asukkaalla on kiire saada etupiha siistiksi nopeasti, mutta tosiasiassa työt kannattaa aloittaa pihan perältä. Valmista etupihaa tulee tarvetta rikkoa takapihan rakentamisen vuoksi.

3. Päähuomion kohteena maanpinnan yläpuoli.
Kiireinen pihanrakentaja unohtaa pohjatyöt ja alkaa istuttaa ennen kuin pihan kallistukset, ojitukset ja maanparannustyöt ovat tehty.

4. Pintamateriaalit valitaan vain ulkonäön perusteella.
Nurmikon lisäksi pihalla on usein paikkoja, joihin tarvitaan muu pinnoite. Yksi tykkää puusta, toinen kivestä.

5. Lempikasveilla unelmien puutarha.
Lempikasveille on aina sijaa kotipihalla, mutta pääosa kasveista kannattaa valita muitakin ominaisuuksia painottaen.

6. Taimet pitkin pihaa.
Kun hankkii taimet yksitellen, on vaarana myös istuttaa ne yksitellen pitkin pihaa.

7. Säästetään kasvualustan paksuudesta.
Kasvualustan paksuudesta ei kannata pihdata, sillä syvässä mullassa kasvit kasvavat rehevästi eivätkä ole niin poudanarkoja kuin ohuessa mullassa.

8. Ojitus unohtui.
Monet pihalle vuosien myötä ilmaantuvista ongelmista johtuu siitä, ettei pihan vesitalous toimi. Kosteus ja maan tiivistyminen saavat aikaan sammaloitumista, veden lammikoitumista sateen jälkeen ja kiveysten routimista.

9. Luonnoton pihamaa, työleiri kesäksi.
Jos haluaa helppohoitoisen puutarhan, joka sopii paikkaan luontevasti ja vain paranee vuosien myötä, kannattaa kunnioittaa tontin perusluonnetta.

10. Piha valmis, se siitä.
Vaikka piha olisi kuinka hyvin rakennettu, hoidon laiminlyönti pilaa sen nopeasti. Vasta kunnon hoito saa pihan kukoistamaan.

Lue aiheesta ja vinkeistä ongelmien korjaamiseksi lisää TM Rakennusmaailman numerosta 4/10.