Suttuisia rajauksia, valumia, kupruja ja seinällä seilaavia telanjälkiä… Kotimaalarin  mieltä kismittää, kun piti tulla piristävä pintaremontti, mutta tulikin monta mokaa.

Maalaustöiden mestariksi ei synnytä, mutta onneksi hyvää jälkeä syntyy perusasiat opettelemalla.

1 Seinälle syntyi sekavaa telanjälkeä

Syynä on usein maalarin intoutuminen suuren seinän edessä. Maali ei leviä tasaisesti, jos telalla vedellään siksakkia. Ristiin rastiin vailla suunnitelmallisuutta hosuva tyyli tuottaa helposti myös valumia ja toisaalta joihinkin kohtiin tulee liian vähän maalia. Seinän maalaaminen on järjestelmällistä työtä. Maalia otetaan telaan riittävästi, mutta se ei saa valua. Telaa liikutetaan rauhallisesti ylhäältä alas, pitkin ja suorin vedoin.

2 Telan jumitus teettää tökkivää jälkeä

Huonosti puhdistettu tela kulkee huonosti ja epätasaisesti, jos maalia on kahvan välissä. Ennen työhön ryhtymistä kannattaa tarkistaa paitsi telan, myös kahvan puhtaus ja tarvittaessa hioa vanha maali pois. Siten vanhaa maalia ei myöskään päädy uutta pintaa pilaamaan.

3 Päälle maalattu tapetti elää

Suoraan tapetin päälle maalaaminen johtuu halusta oikoa työvaiheita, mutta se voi teettää niitä lisää. Ainakin kannattaa testata huomaamattomaan kohtaan, onko tapetti niin kiinni alustassaan, ettei se irtoa maalin myötä. Tapetti voi myös kupruilla ja vioittaa maalipintaa. Tapetin kohokuviot voivat tulla hyvinkin selkeästi esiin maalin alla. Yleensä tapetti kannattaa poistaa.

4 Rasvatahra loistaa maalin läpi

Ihmisen käsistä irtoaa likaa ja rasvaa, joka estää maalin tarttumista. Rasvaläiskät ja muut tahrat voivat myös paistaa maalipinnan läpi. Pintapesu on tärkeä työvaihe. Varsinkin paljon kosketeltavat pinnat ja keittiön pinnat on pestävä ennen maalaamista maalipesulla, rasvaan ei tepsi pelkkä vesi.

5 Kuivien kohtien korjailu näkyy

Osaamisestaan epävarma maalari saattaa keskeyttää työn vähän väliä arvioidakseen jälkeä. Sitten hän korjailee jo kuivunutta pintaa vähän sieltä ja täältä ja jatkaa sitten taas maalaamista. Pinnasta tulee yhtenäinen vain, kun työ etenee järjestelmällisesti eteenpäin suunnitelman mukaan. Maalatun kuivan, puolikuivan ja maalaamattoman pinnan välillä ei kannata palloilla.

6 Valumia seinässä

Sopivaa maalikalvon paksuutta on hyvä kokeilla ja harjoitella. Liian ohut ja vedellä ohennettu maali valuu helposti, se myös kuivuu liian nopeasti eikä ehdi tasaantua. Myös liian paksulti ja epätasaisesti levitetty maali valuu. Tikkurila neuvoo työtekniikan: Levitä pintaan runsaasti maalia ristikkäisin vedoin, maalia on oltava tasaisen paksulti joka kohdassa. Viimeistele pinta heti samansuuntaisin vedoin.

7  Maali ei kuivu

Syitä ovat esimerkiksi riittämätön ilmanvaihto, ylipaksut maalikalvot ja -kerrokset, korkea suhteellinen ilmankosteus, esikäsittelemätön tai imemätön alusta, liian vanhan maalin käyttäminen. Ylisuuret kerrospaksuudet voivat aiheuttaa kuivumisongelmien ohella maalin halkeilua. Maalin tuoteselosteessa mainitut kuivumisajat on mitattu vakio-olosuhteissa, joissa lämpötila ja ilman suhteellinen kosteus pysyvät koko kuivumisajan samana. Kodin olosuhteita voi pyrkiä vakioimaan parhaansa mukaan. Käyttöohjeissa mainitaan myös ääriarvot, joissa maalaustyön voi tehdä.

Lue lisää:

Vältä maalauksen sudenkuopat

Näin valitset oikean siveltimen maalaamiseen