1920-luvulla hirsistä rakennettu saunamökki remontoitiin perusteellisesti käyttäen luonnollisia materiaaleja. Sisäseinä rapattiin savilaastilla, johon upotettiin juuttiverkko.

Ville Väinämö on rakentaja neljännessä polvessa. Hän käyttää työssään luonnollisia rakennusmateriaaleja.

”Saksassa ja Englannissa ne ovat monessa rautakaupassa synteettisten materiaalien vieressä – Suomessa luonnollisia rakennusmateriaaleja voi vielä olla hankala löytää rautakaupoista”, Väinämö Villeco Oy:stä sanoo.

”Samat säännöt pätevät rakentamiseen, vaikka käytettäisiin synteettisten materiaalien sijaan luonnollisia materiaaleja. Kaikkien rakennusmateriaalien käyttöä täytyy aluksi vähän harjoitella.”

Savilaastia ja tervaleppää

Espoossa sijaitseva 1920-luvulla hirsistä rakennettu saunamökki remontoitiin perusteellisesti viime kesän aikana käyttäen luonnollisia materiaaleja.

”Vain hirsirakenteet ja muuri säilytettiin. Seinistä purettiin kaikki muu”, Väinämö kertoo.

Väinämö rakensi saunan pukeutumistilan seiniin uuden koolauksen ja eristi seinän puukuitueristeellä, jonka päälle hän asensi ilmansulkupaperin. Sen jälkeen hän laittoi paikoilleen puukuitulevyt.

Sisäseinä rapattiin savilaastilla, johon upotettiin juuttiverkko. Sen jälkeen seinä ylitasoitettiin savilaastilla. Viimeiseksi pinta rapattiin hienolla sisustus-savilaastilla. Pintaa työstettiin vielä rappauksen jälkeenkin, jotta laastin seassa olevat pienenpienet kivenmurut erottuvat ja näkyvät seinässä erityisesti, kun niihin osuu valo.

Savilaastin seassa koristeena voi olla myös lyhyitä oljen pätkiä. Savilaastin päälle voidaan haluttaessa maalata savimaalilla, jota on saatavilla eri värejä.

”Savi parantaa huoneen kosteustasapainoa, akustiikkaa ja ilmanlaatua”, Väinämö kertoo.

 

Puuta ja öljyvahaa

Pesuhuoneen seiniin asennettiin lautapanelointi, joka käsiteltiin öljyvahalla. Pukuhuoneessa seinäpanelointi käsiteltiin puuvahalla. Saunan seiniin asennettiin lämpökäsiteltyä leppää ja lauteet rakennettiin viisi senttimetriä paksusta tervalepästä.

Saunamökin lautalattiat käsiteltiin öljyvahalla. Löylyhuoneen lattia päällystettiin 5 x 5 cm -kokoisilla kaakelilaatoilla. Kaikki katot paneloitiin.

Suihkunurkkauksessa kalkkilaastin viimeinen pintalaastikerros käsiteltiin vedenpitäväksi perinteisellä menetelmällä hiertämällä ja kiillottamalla pintaa.

Saunamökissä on painovoimainen ilmanvaihto lukuun ottamatta suihkutilaa, jonka ilmanvaihtoa on tehostettu säädettävällä poistopuhaltimella.

Lue lisää:

Luonnonmateriaalit palaavat rakentamiseen – Seinän savirappauksen vaiheet