Vanha kivinavetta on muutettu loft-tyyliseksi kartanoksi, jossa on punainen pihakivetys ja kiviseinät

Turussa sijaitsevan Mälikkälän kartanon vanha kivinavetta on saanut uuden elämän asuinrakennuksena. Pohjapinta-alaltaan noin 1 500 neliön rakennukseen on tehty 15 loft-tyyppistä vuokra-asuntoa kahteen kerrokseen. Loft-konseptin mukaisesti asuntojen sisällä ei ole väliseiniä, asukkaat saavat itse jakaa tilan haluamallaan tavalla huonekalujen ja sermien avulla.

Rakennus-Lundenin Juhani Lunden sekä yhtiön toimitusjohtaja Janne Lunden kertovat yrityksen peruskorjanneen myös kartanon puurakenteisen päärakennuksen, minkä lisäksi alueelle aiotaan rakentaa tulevaisuudessa vielä neljä asuinkerrostaloa. Tyhjilleen jääneen kivinavetan kunnostusprojekti nähtiinkin vain yhtenä vaiheena koko alueen kehittämistä. Hanke tiedettiin jo ennen työhön ryhtymistä niin kalliiksi, ettei siihen olisi ryhdytty pelkästään 15 vuokra-asunnon takia.

Erityisen kallista lystiä oli uusien oviaukkojen sahaaminen yli metrin paksuiseen graniittiin. 1800-luvun puolivälin tapaan navetan seinä on noin 120 cm:n paksuinen, graniittijärkäleistä koottu muuri. Seiniä sitovien terästankojen hakaset on toisella sivulla väännetty numeroiksi, jotka kertovat valmistumisvuodeksi 1865. Tämän jälkeen rakennus onkin ehtinyt palvella paitsi navettana, myös monissa muissakin tehtävissä.

Siirtyessään kymmenisen vuotta sitten nykyisten omistajiensa haltuun rakennus oli tyhjillään. Katto oli suurelta osin romahtanut, minkä takia kiviladonta oli hitaasti mutta varmasti hajoamassa. Syynä tähän oli kivien välissä jäätyvä sadevesi, joka puski järkäleitä irti toisistaan.

Lundenien mukaan kunnostuksessa lähdettiin siitä, ettei näinkään paksulla kiviseinällä ollut mitään arvoa lämpöeristeenä. Kivimuurin sisäpuolelle rakennettiin lämpöharkoista toinen seinä, minkä jälkeen harkko- ja kivivaipat sidottiin toisiinsa täyttämällä 20–100 mm:n suuruinen väli notkealla it-betonilla. Lämpöharkkojen avulla seinään saatiin riittävä lämpöeristys ilman muita lisäeristyksiä.

Tätä rakennusvaihetta helpotti osaltaan se, että harkot saatiin perustettua turkulaisittain harvinaisen onnellisesti kalliopohjalle.

Harkkojen sisäpinta verhoiltiin rakennuksen tyylin mukaisesti osin punaisilla tiilillä, osin verhoilukivellä.

Järeä graniittimuuri ei kuitenkaan ole pelkkää ulkoverhoilua, kiviseinät kantavat betonirakenteisen välipohjan. Navetan alkuperäiset puurakenteet on korvattu betonirakenteella jo kauan ennen tätä projektia.

Vesikatto jouduttiin rakentamaan kunnostuksen yhteydessä kokonaan uudelleen. Katto on tehty teräsrakenteisen rungon varaan asennetuista siporex-lankuista, minkä päällä on 200 millin mineraalivillaeriste. Tämän päällä ovat tuuletusrako, vaneri sekä kattopelti.

Koska rakennus on museoviraston suojelema, katon muodon ja korkeuden piti vastata tarkoin alkuperäistä asua.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 2/10, joka ilmestyi 24.2.