Vanhan tapetin poistamiseen on olemassa jos jonkinlaisia aineita. Yleensä niiden teho ei ole juuri vettä kummempaa.

Kaikkein tehokkain ja vähiten muuta tuhoa aiheuttavai tapa poistaa vanhat tapetit seinästä on käyttää kuumaa liisteriä. Kaupasta voi hakea kaikkein halvimman liisteripakkauksen ja sekoittaa sen niin kuumaan veteen kuin hanasta tulee.Liisterin jo turvottua sekaan voi vielä kaataa pannullisen kiehuvaa vettä.

Liisteri pitää seinän pitkään märkänä, eikä sitä tarvitse levittää koko ajan lisää niin kuin vettä. Vesi on ehtinyt jo kuivua aloituspäästä, ennen kuin olet saanut kasteltua seinän loppuun.

Liisteri ei paksuna, tahmeana aineena valu lattialle eikä pilaa parkettia, kuten notkeammat tapetinpoistoaineet tekevät. Lisäksi lämpimän liisterin kosteus tunkeutuu tehokkaammin tapetin läpi liisterikerrokseen pehmittäen sen. Paksussa liisterissä on enemmän massaa kuin notkeammissa aineissa. Siksi se pysyy hieman pidempään lämpimänä. Myös tämä helpottaa työtä.

Anna liisterin tehdä työ

Tapettikerroksen vetyttäminen on koko tapetinpoiston olennaisin osa. Siihen pitää varata riittävästi aikaa. On turhaa lähteä vartin kuluttua repimään tapetteja irti. Jos liisteriä pitää tunnin-puolitoista tapetin pinnassa, pääsee paljon helpommalla.

Usein vanhat tapetit irtoavat jopa kokonaisina vuotina, kun antaa lämpimälle liisterille riittävästi aikaa tehdä irrotustyötään. Aika ajoin kannattaa tarkistaa, että liisterikerros on märkä ja lisätä liisteriä jo hieman ennen sen kuivumista. Liukenematon kiinnitysliisteri ei päästä tapettia irtoamaan kuin postimerkin kokoisina paloina.

Mikäli alustana on lastulevyä tai jotakin muuta kovapintaista levyä, 15-20 cm leveä pakkelilasta on hyvä apuväline tapetin irrotuksessa. Sillä voi työnnellä kohtalaisen huolettomasti tapettia irti, mikäli vuodat eivät irtoa kokonaisina.

Myös kunnolla pohjamaalatusta kipsilevystä tapetti irtoaa pakkelilastalla levynpintaa vaurioittamatta. Suoran kipsilevyn kartongin päällä ja maalaamattomassa tasoitepintaisessa seinässä olevan tapetin irrottamisessa pakkelilastalla on oltava varovainen. Lasta kaivelee pinnan helposti rosoille ja se tietää lisätöitä ennen maalaamista.

Lue täydelliset ohjeet vanhan tapetin poistoon:

Näin poistat tapetin seinästä