Vanha tulisija lojuu monella käyttämättömänä, mutta voisiko sen ottaa nyt avuksi pienentämään kodin lämmityskustannuksia?

Nuohousalan keskusliiton mukaan kotitalouksien lämmityskulujen moninkertaistuminen ja saapuva syksy on ajanut kiinteistön omistajia polttopuukaupoille ja omaan metsään puupolttoaineen hankintaan. Kun tulisijan käyttö lisääntyy, on muistettava, että sen säännöllinen huolto ja puhdistus ovat tulisijan turvallisuuden, energiatehokkuuden sekä puhtaan palamisen perusta. Vain säännöllisesti nuohottu tulisija on turvallinen käyttää.

Vanha tulisija on tarkastettava

Tulisija on monelle luotettava ja edullinen lämmöntuottaja.  Vanha, pitkään käyttämättä ollut tulisija voi tulla tänä syksynä monessa kodissa uudelleen käyttöön.

Asuinkiinteistön rakenteet elävät ajan myötä ja ammattilaisen on tarkistettava ja varmistettava tulisijan ja hormin käyttökunto, jotta laitteen käyttö on paloturvallista. Vähintään kolme vuotta käyttämättömänä ollut tulisija pitää aina tarkistaa ammattilaisen toimesta ennen uutta käyttöönottoa.

Nuohoojat ovat tulisijan kunnon tarkistamisen asiantuntijoita. Nuohousalan keskusliitto muistuttaa, että ilman nuohoojan tarkistusta vanha tulisija ei ole turvallinen ottaa käyttöön.

Miten poltat puuta tulisijassa?

Asukas on avainasemassa siinä, kuinka paljon hän tuottaa päästöjä puun poltollaan. Kuiva polttopuu, riittävät veto-olosuhteet, sopiva panoskoko ja oikea sytytystapa ovat helppoja keinoja varmistaa, että päästöt jäävät pieniksi.

Tulisijavalmistajien ohjeita noudattamalla tulisijasta saa parhaimman energiatehokkuuden irti. Lisäksi nuohoojat opastavat puun polttamisessa ja polttotekniikan läpikäymisessä. Hän myös ohjeistaa tulisijan korjaustarpeista sekä mahdollisuuksista uusia se energiatehokkaammaksi.

Nuohous on myös hoidettava säännöllisesti, sillä nuohoamaton tulisija polttaa puita heikommin, varaa huonommin lämpöä ja samalla tuottaa päästöjä enemmän. Vakituisessa asumisessa käytetyn talon tulisijat on nuohottava vuosittain ja vapaa-ajan asumisessa käytetyn rakennuksen tulisijat vähintään kolmen vuoden välein.

Jos mökeillä oleskellaan pidempiä aikoja, vaikuttaa tämä myös nuohousväliin. Silloin nuohous on syytä tilata jo aiemmin.

Lue lisää:

Moderni tulisija puolittaa päästöt ja tuo rahansäätöä

Pienhiukkasista ja mustasta hiilestä suurin osa syntyy puun pienpoltosta