Rakennusten energiatehokkuus on kehittynyt isoin harppauksin vuosikymmenten aikana ja ero uusien ja vanhojen pientalojen energiankulutuksen välillä on kasvanut. Vanhankin pientalon energiankulutusta ja energiakustannuksia voidaan pienentää merkittävästi.

Pientalossa mahdollisuudet parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia nivoutuvat lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Teknisiä järjestelmiä kuten lämmitystä, lämmönjakoa ja ilmanvaihtoa uudistamalla voidaan pienentää vanhankin omakotitalon energiakustannuksia. Esimerkiksi lämmitysmuodon vaihtaminen ja uusiutuvan energian käytön lisääminen parantavat usein myös asumisen laatu.

Motiva on julkaissu Energiatehokas koti -hankkeen, johon on koottu tietoa pientalon ilmanvaihto-, ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmien uudistamisesta, korjaamisesta ja säätämisestä. Sivustolla voi muun muassa etsiä keinoja sähkölämmityksen energiatehokkuuden parantamiseen, ilmanvaihdon uudistamiseen sekä vesikiertoisen lämmönjaon tehokuuden parantamiseen. Sivustolla on myös esillä erilaisia viilennysratkaisuja.

”Energiatehokas koti -hanke on jo pitkään tuottanut tietoa energiatehokkaasta uudisrakentamisesta. Uudisrakennusten energiatehokuus onkin nykyään jo varsin hyvällä tasolla. Sen sijaan olemassa olevien pientalojen energiatehokkuuden parantamiseen on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota. Siellä on valtava potentiaali tehostamiselle”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Jaakko Ketomäki Motivasta.

Apua pientalorakentajille ja -remontoijoille

Energiatehokas koti -hanke nostaa esiin erittäin energiatehokasta rakentamista ja siitä saatuja kokemuksia niin uudis- kuin korjausrakentamisessa. Tietoa on tarjolla niin pientalon rakentamista ja remontointia suunnitteleville, kuntien rakennusvalvontaviranomaisille kuin talojen suunnittelijoille ja urakoitsijoille.

”Oman kodin rakentajille ja nyt myös remontoijille on tarjolla tärkeää tietoa siitä, miten tehdään pitkään arvonsa säilyttävä, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen talo. Tärkeä osa palveluamme ovat talon omistajien omat kokemukset; paperilla voi kaikki näyttää hyvältä, mutta vasta kun talossa asutaan, selviää se, toimivatko ratkaisut käytännössä”, kommentoi hankkeen viestinnästä vastaava Kirsi-Maaria Forssell.

Energiatehokaskoti.fi -verkkopalvelu tarjoaa perustietoa pientalojen energiatehokkuuteen vaikuttavista asioista ja linkkejä lisätiedon lähteisiin.

Energiatehokas koti -hankkeen päärahoittaja on ympäristöministeriö.

Lue lisää:

Energiaremontti pienentää lämmityslaskua ja hiilijalanjälkeä

Näin asennat ja huollat ilmalämpöpumppua oikein

Milloin maalämpöpumpun kompressori kannattaa vaihtaa? Asiantuntijat vastaavat