Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valtakunnalliseen KVKL-HSP -kauppatietopalveluun mukaan vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia. Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana, parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja.

Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vanhojen asuntojen kauppojen määrä on noussut tammi-lokakuussa edellisvuodesta vajaat 2 prosenttia.
Asuntokaupan vilkkaus kulkee käsi kädessä asuntojen hintojen nousun kanssa. Suomen 13 suurimmassa kaupungissa kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet reilu 3 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna.

KVKL on aloittanut äskettäin erillisen hintaseurannan, jossa kohteena ovat Suomen 13 suurimman kaupungin toteutuneet käytettyjen asuntojen hinnat. Mukana tarkastelussa ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Pori, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa.

Alueelliset myyntihintaerot suuria

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat lokakuussa 1,1 prosenttia syyskuuhun 2017 verrattuna. Vuodentakaiseen lokakuuhun  verrattuna pääkaupunkiseudun hinnat kallistuivat 5,3 prosenttia. Eniten hinnat nousivat Helsingissä.

Pääkaupunkiseudun myytyjen kerrostaloasuntojen keskimmäinen hinta oli lokakuussa 4308 euroa neliöltä. Helsingissä käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppojen mediaanihinta oli 5114 euroa, Espoossa 3537 euroa ja Vantaalla 2487 euroa neliöltä.

Muun Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat pysyivät lokakuussa samana kuin syyskuussa. Suurimmissa kaupungeissa hinnat nousivat 1,9 prosenttia, kun niitä vertasi vuodentakaiseen lokakuuhun. Kauppojen lokakuun 2017 mediaanihinta oli 2105 euroa neliöltä.

Suomen 13 suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat pysyivät lokakuussa käytännössä samalla tasolla kuin syyskuussa. Vuodentakaiseen lokakuuhun verrattuna nousua kirjattiin 3,1 prosenttia. Kauppojen mediaanihinta oli 2892 euroa neliöltä.

Asuntokaupan tilanne on hyvä

Asuntokaupan yleistilanne on KLVK:n mukaan tällä hetkellä suotuisa. Kauppa on käynyt etenkin suurimmissa kaupungeissa. Lokakuussa koko maassa myytiin kiinteistönvälittäjien kautta yhteensä runsaat 5470 käytettyä asuntoa, joista varnhoja rivitaloasuntoja oli yli 1380 kappaletta ja vanhoja omakotitaloja yli 1190.

”Kauppa etenee uudisasuntokaupan ryydittämänä myönteisesti. Lokakuussa vauhtia on saatu myös käytettyjen asuntojen puolelle. Aktiivisimpia ovat suuret kaupungit Helsingin ja Turun johdolla. Tämä on näkynyt myös hintatason nousuna. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseutupaikkakunnilla tilanne on rauhallisempi ja hintakehityskin maltillisempi”, luonnehtii tilannetta KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

”Kuluttajien luottamus talouteen, työllisyyden kehittyminen, muuttoliikkeen jatkuminen ja edelleen jatkuva alhainen korkotaso luovat pohjaa kaupankäynnille jatkossa. Loppuvuoteen katsotaan luottavaisin mielin”, Malila arvioi ja huomauttaa, että Suomen asuntomarkkinoiden viime vuosien melko maltillinen hintakehitys ja vilkas rakentaminen ovat esimerkkejä positiivisista pohjatekijöistä, jotka luovat osaltaan vakautta nykyiseen markkinakehitykseen.