Usein uutta mullistavaa tekniikkaa markkinoille esiteltäessä ensimmäisten tuoteversioiden laatu, käytettävyys tai turvallisuus voi jäädä vähemmälle huomiolle. Samoin kävi myös toistakymmentä vuotta sitten leditekniikan rynnistäessä ensi kertaa koteihin.

Moni varhaisten ledivalojen käyttäjistä törmäsi laadultaan heikkoihin ja nopeasti vikaantuneisiin tuotteisiin. Sähköisku- ja palovaaroja raportoitiin laajalti. Kehitys on mennyt onneksi eteenpäin, ja nykyiset ledilamput ovat turvallisia käyttää. Huomio on kiinnittynyt vanhojen loisteputkien aiheuttamaan paloriskeihin.

Loisteputket näkyvät onnettomuustilastoissa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin maaliskuussa 2019 julkaiseman tiedotteen mukaan sähkölaitteet aiheuttivat Suomessa yli 2 500 tulipaloa vuonna 2018. Eniten sähköpaloja aiheuttivat kotitalouksissa liedet ja uunit (noin 950), valaisimet (noin 200) ja kiukaat (noin 140).

Loisteputkivalaisimet ovat jo pitkään olleet pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto PRONTOn mukaan sähköliesien jälkeen suurin rakennuspalojen hälytysten aiheuttaja. Sähköliesipalot ovat pääsääntöisesti ihmisten huolimattomasta käytöstä aiheutuneita.

Tiedotteessaan Tukes vinkkaa turvallisempaan sähkönkäyttöön pitämällä silmällä vanhojen loisteputkien vikaantumista ja kehottaa myös suosimaan ledivalaistusta, joka ei lämpene kuten perinteinen valaistustekniikka.

Viallinen loisteputki kuumenee

Paikallis-Sähköllä on tehty vuosien varrella lukuisia lämpökameramittauksia viallisen loisteputken lämpenemisestä ja todettu muun muassa, että loppuun palaneen loisteputken pään lämpötila voi kohota pahimmillaan jopa yli 200°C:een. Loppuun palanut loisteputki myös kuumentaa ja kuormittaa putkea syöttävää kuristinta, joka voi lopulta syttyä tuleen. Loppuun palaneen loisteputken lämpösäteily voi vieläpä sulattaa valaisimen suojakuvun puhki. Nämä yhdistettynä valaisimen pinnalla olevaan pölyyn aiheuttaa merkittävän tulipalon vaaran.

Ennakoivaa sähköjärjestelmien huoltoa yhdessä vakuutusyhtiöiden kanssa tehneen Paikallis-Sähkön työpäällikkö Veijo Malinen toteaa palovaarasta:

”Kun vanhat loisteputket palavat loppuun, ne jäävät usein pitkäksikin aikaa paikoilleen valaisimeen odottamaan vaihtoa. Tällöin sytytin kuitenkin vielä hehkuttaa loisteputken päiden hehkulankoja ja syntyy todella korkeita lämpötiloja ja tulipalovaara. Ledivaloputkia käytettäessä ei ole tätä ongelmaa. Ledien alhaisemman virran vuoksi vanha rautasydäminen kuristin ei paikoilleen jätettynäkään joudu enää työskentelemään, eikä siten lämpene tai kulu, kuten käy loisteputkikäytössä.

Vanhojen loisteputkien korvaaminen ledivaloputkilla on todettu helpoksi ja edulliseksi tavaksi parantaa valaistuksen paloturvallisuutta. Käytännössä suosittelemme aina vähintään turvasytyttimien käyttämistä vanhojen loisteputken yhteydessä tai vaihtoehtoisesti lediputkien asentamista loisteputkien tilalle. Laadukkaissa ledivaloputkissa lämpötila ei nouse korkeaksi, ei edes elinkaaren lopuksi vikaantumistilanteessa. Paloturvallisuuden lisäksi ledivaloputkien puolesta puhuvat myös energiansäästön ja pidemmän vaihtovälin myötä myös taloudellinen hyöty”, Malinen sanoo.

Monet ledivaloputket ovat vaihdettavissa useimpiin vanhoihin valaisinrunkoihin ilman varsinaisia sähkötöitä. Uusia ledivaloputkia hyödyntäviä valaisimia on lisäksi tullut myyntiin useimmilta valmistajilta. Ledivaloputkien käytön yleistymisen voisi olettaa jatkossa parantavan paloturvallisuutta.

Artikkeli on julkaistu ensimmäiseksi TM Rakennusmaailma 6/19 -lehdessä.