Vanhoista taloyhtiöistä puuttuvat usein nykyaikaiset savunpoistomahdollisuudet sekä riittävät pelastustiet. Suomen Palopäällystöliitto kehottaa korjaamaan nämä asiat esimerkiksi saneerauksen yhteydessä.

Pelastuslain mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää mitään tavaraa.

”Jos taloyhtiössä ei ole hissiä ja lastenvaunujen kantaminen on vaikeaa, niin ne on syytä säilyttää esimerkiksi ulkoiluvälinevarastossa – ei koskaan rappukäytävässä. Myös taloyhtiön ulko-ovet on syytä lukita kutsumattomien vieraiden varalta ja tuhopolttoriskin pienentämiseksi”, toteaa Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.

Tuorein vaaratilanne syntyi alkuviikosta, kun vantaalaisen kerrostalon rappukäytävässä sytytettiin tahallisesti lastenvaunut. Palavista vaunuista muodostui runsaasti myrkyllistä savua, joka täytti nopeasti porrashuoneen sekä työntyi asuntoihin porrashuoneen ovien kautta. Palomestari Arto Latvalan mukaan rakennuksen vanha paloturvallisuustekniikka hankaloitti pelastuslaitoksen toimintaa.

Toimi näin havaitessasi savua porraskäytävässä

Lastenvaunujen sisältämä kangas ja muovi riittävät palaessaan muodostamaan porrashuoneen täydeltä myrkyllisiä palokaasuja. Savuiseen porraskäytävään ei saa koskaan mennä, sillä savu on hengenvaarallista.

Kerrostaloissa oikea tapa toimia on pysyä omassa huoneistossa, sillä se on suunniteltu omaksi palo-osastokseen. Tärkeintä on sulkea porrashuoneeseen johtava ovi, hälyttää apua numerosta 112, siirtyä esimerkiksi parvekkeelle odottamaan apua ja ilmaista pelastajille sijaintinsa, vaikka huutamalla.

Taloyhtiöiden paloturvallisuutta voidaan parantaa

Vanhojen kerrostalojen porrashuoneissa on yleensä vain 0,5-1 neliömetrin kokoinen luukku savunpoistoon, jonka tulee olla rakentamismääräysten mukaan helposti avattavissa. Suomen Palopäällystöliitto suosittelee, että porrashuoneista löytyisi aina alhaalta avattava savunpoistoluukku.

Kerrostaloissa poistumisreittinä on usein porraskäytävä ja varareittinä parveke, josta pelastuslaitoksella tulee olla mahdollista pelastaa esimerkiksi puomitikasauton avulla. Etenkintalvella on tärkeää kiinnittää huomiota pelastusteiden kuntoon ja niiden vapaana pitämiseen. Pelastustietä ei pidä tukkia edes väliaikaisella pysäköinnillä.

Lainsäädännön mukaan palovaroittimet eivät ole pakollisia porrashuoneissa, mutta niiden hankinta on erittäin suositeltavaa. Aikaisin saatu ilmoitus tulipalosta antaa aina toiminta-aikaa pelastautumiselle sekä alkusammutukselle.

Lain mukaan jokaisen asukkaan tulee kuitenkin huolehtia, että oman asunnon palovaroitin on toimintakunnossa ja niitä on riittävä määrä.