Oman kotipihan liukkautta voi torjua hyvällä lumenpoistolla ja jään muodostumista ehkäisevillä aineilla. Myös oikeilla työvälineillä ja omalla varustautumisella on merkitystä.

Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneista työikäisistä noin kolmannes (35 %) piti nastakenkiä tai liukuesteitä hankalina käyttää työmatkalla, vaikka keli olisi todella liukas.

”Työikäisille kuitenkin sattuu paljon liukastumistapaturmia, eikä vahinko yleensä tule kello kaulassa. Kannattaakin miettiä, olisiko sittenkin parempi varautua liukkaisiin etukäteen kuin harmitella jälkeenpäin”, kysyy Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Liukastuminen voi uhata jopa omassa kotipihassa, jos lumen- ja jäänpoistosta ei ole huolehdittu ajoissa ja riittävän hyvin.

Näin estät liukkautta kotipihassa

Pihojen liukkautta voi torjua jääsulalla ja hiekoitusmurskeella. Jääsula ennaltaehkäisee jään muodostumista ja sulattaa jäätä. Jääsulaa voi käyttää hiekalla, asfaltilla, betonilla ja puupinnoilla. Sen koostumus on 99 % teknistä ureaa, ja se on turvallinen myös lemmikeille. Jääsula ei sisällä suolaa, joka jättää nahkakenkiin valkoisia raitoja ja aiheuttaa korroosiovaurioita autoihin.

”Etuna on myös helppokäyttöisyys: jääsula on helppo levittää ja sen vaikutus alkaa heti”, K-Raudan tuotepäällikkö Petri Paulin kertoo.

Hiekoitusmurske taas on vettä kevyempää, joten se kelluu sulan päällä ja estää liukastumista myös pihan jäädyttyä uudelleen. Savesta erikoismenetelmällä valmistettu hiekoitusmurske on myös perinteistä teräväsärmäistä hiekoitusepeliä ystävällisempi vaihtoehto esimerkiksi pihoihin, joissa lemmikkieläimet kävelevät.

Käsittele lumi ergonomisesti ja tehokkaasti

Lumityöt ovat hyvää hyötyliikuntaa, ja parhaiten se sujuu kunnon välineillä. Laadukkaat työvälineet myös kestävät usein pitempään.

Lumityövälineiden ergonomiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos lumitöitä tekee usein tai omassa lumityökunnossa on rajoitteita esimerkiksi iän takia. Lumentyöntimessä työtä helpottavat ergonomiset varret ja lumikolassa ergonomiset aisat.

Kun lumityöväline on kevyt, on sitä helpompi käyttää. Lumikolalla siirretään suuria lumimääriä, jolloin kevyt kola keventää työtä. Lumentyönnin taas soveltuu hyvin kapeampien kulkuväylien puhdistamiseen, kolaamisen jälkeiseen viimeistelyyn tai jopa pienemmän pihan puhdistukseen.

Suuremman lumimäärän siirtämiseen tarvitaan lumilinkoa. Isoimmissa malleissa on sähkökäynnistys ja pienemmät käynnistyvät käynnistysnaurulla.

Lumilinko suoriutuu korkeastakin kinoksesta vaivatta. Lunta pystyy myös linkoamaan suhteellisen kauas, jopa noin 10 metrin päähän.

Lue lisää:

Kunnon lumityökalut ovat edelleen tarpeen

Lumelle kyytiä: Vinkit lumityökalun valintaan

TM Vertailu: Akkukäyttöiset lumilingot

Näin vaikutat itse liukkauden ennakointiin

• Kiinnitä huomio kenkien valintaan – pitävissä kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
• Liukuesteitä tai nasta/kitkakenkiä käyttämällä saat parhaan pidon liukkailla keleillä.
• Keskity kävelemiseen. Jos huomio on askelluksen sijasta esimerkiksi kännykässä, voi liukkaus yllättää pahastikin.
• Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.
• Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
• Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta tai hiekoita piha tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan itse. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
• Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.

Vinkit antoi Liikenneturva