Suomalaista varhaiskasvatusta viedään nyt maailmalle uudella konseptilla, johon kuuluvat pedagogiikan lisäksi myös tilat, arkkitehtuuri ja visuaalinen ilme. Väreillä on kokonaisuudessa iso merkitys.

Väreillä on todistetusti vaikutusta viihtyisyyteen ja jopa lasten oppimiseen. Värit ohjaavat tunnetiloja. Helsingin yliopiston startupin alkunsa saanut HEI Schools vie nyt suomalaista varhaiskasvatusta maailmalle täysin uudella, kokonaisvaltaisella konseptilla. HEI Schools perustuu suomalaiseen osaamiseen ja pohjoismaiseen arkkitehtuuriin, sisustuksen, kalustemuotoilun, oppimateriaalien ja palveluiden suunnitteluun. Yrityksessä uskotaan erityisesti värien voimaan oppimisympäristössä.

”Olemme suunnitelleet päiväkoteihimme oman väripaletin, jonka avulla luomme monimuotoisia oppimistiloja. Näin lapsista jokainen löytää itselleen sopivan paikan leikkiin ja oppimiseen. Koulut ja päiväkodit ovat usein hyvin hälyisiä, myös visuaalisesti. Me haluamme luoda harmonisia tiloja, jotka parantavat lasten ja opettajien hyvinvointia. Osa väreistä aktivoi ja energisoi, ja osa rauhoittaa. Käytämme eri värisiä tiloja tarpeen mukaan päiväkodin arjessa”, kertoo HEI Schoolsin oppimisympäristöasiantuntija ja pääsuunnittelija Anne Rusanen.

Ensimmäinen HEI Schools -pilottipäiväkoti avautui viime vuonna Pohjois-Kiinassa, tänä vuonna aukeavat Helsingin ja Guangzhoun päiväkodit.

Hyödynnä värejä myös omassa kodissa

Värit näkyvät HEI Schoolsin kohteissa pehmeinä vaaleina sävyinä, jotka yhdistyvät rauhoittaviin puunsävyihin sekä tummin sinisiin ja vihreisiin. Konseptipäiväkodin periaatteita voi hyvin hyödyntää myös kotona. Vihreää väriä käytetään usein rauhoittamaan ja luomaan tasapainoa tilaan. Sinisillä sävyillä nähdään olevan keskittymiskykyä lisääviä vaikutuksia, joten ne sopivat esimerkiksi opiskelijan huoneeseen. Iloisen keltaisen sanotaan piristävän sekä muistia että ajatustoimintaa, joten sillä on hyvä maustaa luovaa tilaa.

”Lapset arvostavat huolella valittuja värejä, elämyksellisyyttä, tarinoita sekä yksityiskohtia. Itsevalittu väri seinillä tekee omasta huoneesta tärkeämmän ja viihtyisämmän. Värejä voi olla huoneessa useaakin eri sävyä, kunhan kokonaisuus pysyy harmonisena,” ehdottaa Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike.

Tikkurilan asiantuntijat kehottavat huomioimaan, että lastenhuonetta maalatessa on tärkeää valita sellainen maali, josta ei haihdu tai irtoa mitään haitallisia yhdisteitä pitkäaikaisenkaan käytön aikana.