Kesällä sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa sähkölaitteiden oikeasta käytöstä pihatöissä.

Ulkotöitä tehdässä on hyvä muistaa muutama käytännön vinkki. Kun käytät sähkölaitteita ulkona, ota virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

”Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja. Laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen”, sanoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen.

Sähkölaitteiden toimintakunto ja laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto on aina tarkistettava ennen kuin ryhtyy työhön.

”Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen”, Toivonen neuvoo.

Sähkölaitteita ovat talven aikana voineet vaurioittaa kylmyys ja kosteus. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto saattaa murtua tai halkeilla taivutettaessa ja näin aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia

Akkukäyttöisiä puutarhatyökaluja on markkinoilla jo paljon. Ne ovat sähkökäyttöisiä työkaluja turvallisempia käyttää, kun työskennellään ulkotiloissa. Akkujen lataamiseen liittyy kuitenkin kohonnut paloriski, joten akun latautumista on valvottava ja käytettävä vain laitteeseen tarkoitettua ehjää laturia.

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessasi. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten.

Kesämökillä ja pihapiirissä kannattaa myös varoa ilmajohtoja.

”Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon tai tikkailla seissyt henkilö on horjahtanut ja tarttunut lähellä riippuvaan johtoon, Tukesin ylitarkasta Esko Iivonen muistuttaa.