Vapaa-ajan asunto ja tulisijat voivat päästä kuin varkain kehnoon kuntoon, sillä rakennus voi olla suuren osan vuodesta kylmillään ja käyttämättä. Puulämmitteisen kiukaan kuntoa on syytä epäillä, jos löylyjä tulee vaivalloisesti ja puut palavat heikosti. Pitkään palvellut kiuas saattaa olla vaihtoiässä.

”Mökkisaunan kiuas vaihdetaan useimmin tarpeesta eikä sen vuoksi, että sen malli alkaisi kyllästyttää. Vuosikausien käytössä arina saattaa vääntyä ja kuoret hapertua”, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n Juhani Jyrkiäinen sanoo.

Kiuas voi vedellä viimeisiään, jos vetoa ei oikein tahdo löytyä ja löylyjä ei saada samaan malliin kuin aiempina vuosina. Myös halkeamat savuhormissa tai tulisijan liikkuminen paikaltaan ovat huolestuttavia merkkejä. Kova ja lyhytaikainen käyttö, nuohouksen unohtaminen ja routa saattavat tehdä hormille ja tulisijalle tehtävänsä.

Nuohous kolmen vuoden välein

Asetuksen mukaan omassa käytössä olevan mökin ja mökkisaunan hormit tulee nuohota kolmen vuoden välein. Mikäli vapaa-ajan asunto on talviasuttava ja kohdetta käytetään ympäri vuoden, nuohous on syytä teettää vuosittain ykkösasunnon tapaan.

Nuohooja puhdistaa savuhormin ja tulisijan, ja samalla tarkistaa kohteen paloturvallisuuden. Kesämökin käyttäjä saa nuohoojalta oikeaa ja ajantasaista tietoa laitteiden kunnosta ja savuhormin tilasta. Nuohooja voi myös alustavasti arvioida, kuinka paljon huonokuntoisen hormin kunnostaminen maksaa ja miten työ kannattaisi tehdä.

”Tarjoukset kannattaa pyytää vähintään kolmelta urakoitsijalta, jos savuhormi kaipaa uudistamista ja kunnostamista. Kuusimetrisen hormin massaus esimerkiksi voi maksaa alle tuhat euroa”, TSY:n puheenjohtaja Kari Sivula kertoo.

Hanki T600-luokan savuhormi

Uudeksi saunan kiukaan savuhormiksi pitää valita aina vähintään T600-luokan vaatimukset täyttävä tuote, TSY muistuttaa. Uudet tulisijat ja hormit on syytä antaa ammattilaisen asennettavaksi. Hän tuntee tuotteet, tietää asennuksen ja osaa jättää myös riittävät turvaetäisyydet.

Kiuaskivet kannattaa latoa säännöllisesti uudelleen ja vaihtaa tarvittaessa uusiin. Näillä ja alla mainituilla toimenpiteillä sauna lämpiää hyvin ja kunnollisesti.

  1. Tarkista kiuaskivien kunto.
  2. Varmista savuhormin tila ja hyvä veto.
  3. Siivoa sauna ennen ensimmäisiä kesälöylyjä.
  4. Tyhjennä tuhkat palamattomaan astiaan.
  5. Käytä vain puhtaita ja kuivia polttopuita.
  6. Lämmitä saunan kiuas maltilla ja harkiten.